A Parajdi sóbánya

Parajd

Parajd egy község Romániában, Hargita megyében  A Sóvidék központja, a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányászati helye. A település Székelyudvarhelytől 38 km-re északnyugatra a Kis-Küküllő mentén, a Görgényi-havasoktól délre fekszik. Neve a magyar paraj főnévből származik. A hagyomány szerint neve onnan ered, hogy a sószállító fuvarosok lovaikat e helyen legeltették “páréztatták”, miközben szekereiket megrakták sóval.

A Parajdi sóbánya

A bánya levegője tiszta és száraz, a hőmérséklete pedig egyenletes, ezáltal kiváló kezelési lehetőséget biztosít a légúti megbetegedésben szenvedők számára. A bányalátogatók a felszíni bejárattól a bányavállalat autóbuszaival jutnak a sóbánya belsejébe, a látogatható csarnokba. A só kitermelése mélyebb szinteken történik.

A Parajdi sóbánya

Parajdoa földalatti sóbányászat 1762-ben kezdődött, módszeres bányászatról 1787-tól beszélhetünk, amikor Parajd sója a bécsi kincstár tulajdona lett. A Parajdi székely sófejtés a XIX. században is egyedülálló volt a maga nemében, a többi fejtési módozattal szemben, itt sem vaséket, sem pörölyt nem használtak . A Parajdi bányában jelenleg is folyik a kitermelés, napi mintegy 600 tonna sót hoznak a felszínre. A kitermelt só helyén hatalmas csarnokok alakultak ki, melyek közül hármat megnyitották a látogatók és a gyógyulni vágyók számára.

A Parajdi sóbánya

A parajdi sóbánya belső tereiben a kikapcsolódni és a gyógyulni vágyók számtalan lehetőség között válogathatnak. A bányakamrában játszótereket, pihenőhelyeket, ping-pongozási, tollaslabdázási lehetőséget alakítottak ki. A sóbányában egy kápolnát is kialakítottak, ahol istentiszteleteket és hangversenyeket is tartanak. A kápolna úrasztala is sóból készült.

A Parajdi sóbánya

A látogatókat a maga nemében egy páratlan létesítmény is várja, a Borgaléria, ahol 6 ország 25 pincészetének 275 borfélesége található meg, 100 méterre a felszín alatt. A parajdi sóbányában több mint két évtizede folyik a barlang-gyógykezelés, kihasználva a sókamra légterében levő nagy mennyiségű konyhasó-aeroszolokat.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …