A Bucsecs-hegység

A Bucsecs-hegység

A Bucsecs-hegység (románul Munții Bucegi) Erdély délkeleti peremén, Brassótól délre helyezkedik el, Prahova megye, Brassó megye és Dâmbovița megye határán. Az észak-dél irányú hegység határát keleten a Prahova folyó, északon a Királykő-hegység, nyugaton a Leaota-hegység képezi. Télen és tavasszal gyakoriak a lavinák. 2004. január 18-án a Molnár-völgyben, 1800 méter magasan öt emberrel (köztük három magyar) végzett egy síverseny idején bekövetkező lavina. Az áldozatok tapasztalt alpinisták és sportolók voltak. 2010. július 26-án egy izraeli CH-53 Sikorsky katonai helikopter ütközött neki gyakorlatozás közben a nyugati gerincnek, hét ember halálát okozva.

A Bábele sziklák és a Szfinx

Domborzat: A Bucsecs legmagasabb pontja az északon lévő Omu-csúcs (2506 méter). Innen indulnak ki dél felé, patkó alakban a további hegyvonulatok. A keleti vonulat fontosabb hegyei: Costila (2498 m), Caraiman (2384 m), amelyen egy hatalmas kereszt látható, Jepii Mici (2143 m), Jepii Mari (2071 m), Piatra Arsa (2075 m) és Furnica (2103 m). Fontosabb nyugati hegyek: Doamnele (2401 m), Batrina (2189 m) és Tatarul (1998 m). A két vonulat között folyik a Ialomița folyó. A keleti vonulat magasabb részén található a Bucsecs-fennsík, ahol a szél és az eső olyan látványos alakzatokat hozott létre mint a Szfinx és a Babele.

 

 

 

A Bucsecs-hegység

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Rendelje meg kedvezménnyel az Erdélyi túrák magazinjait!

Éghajlat: Az éves átlaghőmérsékletek között a hegyvidéken belül is nagy különbségek vannak: a Prahova völgyében 6 °C, a magasabb területeken -3 °C. A hegyeken a csapadék legnagyobb része (70%) hó formájában hull. Az Omu-csúcson a februári átlaghőmérséklet a legkisebb (-11.1 °C). Itt az év során 220 napon van 0 °C alatti hőmérséklet.A Prahova völgyi településekből (Predeal, Azuga, Bușteni, Sinaia) könnyen fel lehet jutni a Bucsecs magasabb hegyeire. A hegyoldalakon több sífelvonó és sípálya van.

A Transzbucsegi út

Ha el akarunk menni a Bucsecs-hegységbe, akkor alőtte, vagy utána érdemes felkeresni Nagyszeben, Fogaras és Brassó városát, de Barcarozsnyó várát és a Törcsvári (Drakula) Bran kastélyt se hagyjuk ki a túránkból. Nem csak a Bucsecs, hanem a Királykő-hegység is rengeteg élménnyel gazdagíthatja az oda induló turistát.

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …