Tusnádfürdő

Tusnádfürdő

Tusnádfürdő város Hargita megyében található, országos hírű gyógyfürdő és üdülőhely, Erdély legkisebb városa. Csíkszeredától 32 km-re délkeletre az Olt bal partján fekszik, 1934-ben választották le Nagytusnádtól, 1968-óta város. Kárpitus tartozik hozzá.

Története: Területe ősidők óta lakott. A Vár-tetőn Erdély egyik legnagyobb, 2 hektár területű vaskori erődítményének sáncai látszanak. A középkorban megfigyelőhely volt, tornyának falai ma is látszanak. A szomszédos Alsó-Sólyomkő sziklacsúcsán állnak Sólyomkő várának romjai. Eredete, sorsa ismeretlen. A fürdőtől Csík felé menő út feletti Alvégszurdoka-Tepej nevű sziklaszirten vívták a székelyek utolsó csatájukat Gál Sándor vezetésével 1849. július 5-én a betörő oroszok ellen. A trianoni békeszerződésig Csík vármegye Kászonalcsíki járásához tartozott. A település nevezetes gyógyfürdőhely, hét gyógyforrása van. A székelyek vizét már régóta használták fürdésre.

Tusnádfürdő

Gyógyfürdőjét 1842-ben alapították egy állítólagos csodás gyógyulás után, 1849-ben a harcok miatt tönkrement, de 1852-ben ittjártakor a császár újjáépítését rendelte el. Rohamos fejlődése 1860 után indult meg. A Mikes-forrás név a fürdőválasztmányi elnök, gr. Mikes Benedek emlékét őrzi, aki saját költségén 1868-ban Ditrich H. Gusztáv zürichi vegyésszel nyolc forrásnak a vizét elemeztette, így ettől számítható a fürdő gyógyhatású borvizeinek tudományos értékelése és hasznosítása. 1890-ben épült meg a Stefánia gyógyintézet, amely 1975-ig volt a fürdő kezelőközpontja.

1900-ban létrehozták a Csukás-tavat, melyet 1928-ban strandfürdővé építettek ki. Nagy szállodái az 1970-es években épültek. 2002-ben 1728 lakosából 1615 magyar és 106 román volt.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Tusnádfürdő

Látnivalók: 
A Felső-Sólyomkő nevű sziklaszirten egykori őrtorony maradványai láthatók. Határában van a festői Tusnádi-szoros, amely az Alcsíki- és a Háromszéki-medencét köti össze. A Csomád-hegység kráterében levő Szent Anna tó Európa egyetlen természetben megmaradt vulkáni tava. Régi kápolnáját 1765-ben kozmási és tusnádi lakosok építették fel. 1775-ben a másik oldalon is épült egy kápolna, mely 1860-ban romba dőlt. 1842-ben a régi is leégett. Mai Szent Anna kápolnája 1977-ben épült, búcsúja július 26-án van. A Csomád ikerkráterében a Mohos havasi tőzeglápja terül el. Római katolikus temploma az 1929-ben épített kápolna helyére 1982 és 1985 között épült.

Tusnádfürdő

Ajánlott kiránduló, túrázóhelyek Tusnádfürdő környékén: 
Szent Anna tó, Mohos tőzegláp, Nyergestető, Madarasi-Hargita, Csíkszereda és Csíksomlyó, Székelyudvarhely

Tusnádfürdő térképen

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …