Homoróddaróc

Homoróddaróc

Szász alapítású, ma már zömében magyar ajkú település Kőhalomtól húsz kilométerre, északra, a Homoród völgyében. Alapításának időpontja nem ismert. Neve terra Daraus alakban egy 1224-ből származó oklevélben bukkan fel először. A falu a reformációt követően áttért az evangélikus (lutheránus) vallásra. A második világháború után a daróci szászok elmenekültek, templomukat a betelepülő székelyek vették át. Az erődtemplom. Az eredetileg háromhajós, homokkő bazilikát feltehetően a szászok építették az 1220-as években. Oldalhajóit az 1494-es tűzvész után lebontották, az árkádokat befalazták, a templom főhajóját dongaboltozatúvá alakították.

Homoróddaróc
Homoróddaróc

Fedezd fel Erdély látnivalóit!

Valószínűleg ekkor emelték a félköríves záródású szentély külső erősítését szolgáló falköpenyt, melyen a tető alatt faborítású védőfolyosó fut körbe. A templom nyugati homlokzatához négy emelet magas, lőrésekkel és védőfolyosóval ellátott tornyot emeltek, alatta bordás keresztboltozatú, tágas előcsarnokot alakítottak ki. A templomot a 15. században szabálytalan alaprajzú – hat bástyával, illetve toronnyal megerősített – védőfallal vették körül. A templom románkori, úgynevezett bélletes főbejárata egyike Erdély legszebb ilyen jellegű kapuinak.

Homoróddaróc
Homoróddaróc

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Homoróddaróc térképen

Ha már Homoróddaróc közelében járunk, akkor érdemes ellátogatni a közelben MeseSegesvár, és Székelyderzs erődített templomaiba és Kőhalom várába.

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …