A Lápos-hegység

A Lápos-hegység (románul: Munții Lăpușului) a Vihorlát-Gutin-hegyvidék egyik legkeletibb tagja, több oldalággal. Romániában, Máramaros megyében fekszik, Kapnikbányától keletre.

Északon húzódik félkör alakban a Roti 1220 méter magas csúcsa, innen a Magura érintésével az 1336 méter magasságú Priszlopig keleti, majd az 1150 m magas Selca-csúcsig a gerinc kissé északkelet felé hajlik, és a Cibesig kevés kanyarulattal délkeleti irányú a következő csúcsokkal: Varaticuluj (1353 m), Seculiu (1313 m), Hingja Branzi (1123 m), Caligaturi (1249 m), Diceletin (1264 m), Stejgoron (1289 m).

A Lápos-hegység

Oldalágak:
A Lápos-hegység oldalágai délen a Lápos folyó vidékére nyúlnak le, a Lápos folyó és mellékvizeinek völgyeit választják el egymástól.
Pădurea Plopișului a Lápos-hegység legnyugatibb ága, mely a Kapnik és mellékvize a Blózsa patak közt terül el. Legmagasabb csúcsa a 615 m magas Maguricza, a 445 m-es Secaturi-csúcs, és a 407 m magasságú Csemesty.

A Lápos-hegység

Padu Runculuj a Lápos-patak és a Libatoni-patak közt nyúlik el, melynek nagy része Rójahida és Budafalva (Ungarfalva) közt van. Csúcsai a Franicsi-csúcs (555), a Magura (698), mely Budafalvától északkeletre fekszik.
Paltinul a Horgos-patak és a Lápos-patak közt fekszik. Legmagasabb csúcsai az 1143 m magas Măgura Leordei, és a délkeletre fekvő 1057 m magas Centurile.
Corlia a Lápos-patak és a Batizi-patak közt helyezkedik el. Legmagasabb csúcsa a 962 m-es Csicla Tocsili, és délen a 727 m magasságú Prelucilor.

A Lápos-hegység

– A Batizi, Lápos- és Rójahidi patakok közt emelkedő nagyobb kiemelkedések a Precsin (962 m) Batiz-Polyántól keletre fekszik, délre a Frasinei (855 m) és a Picatura (803 m).
– A Rójahidi hegy a Rójahida-patak, Lápos folyó és a Szőcs patakok közt terül, melynek legdélibb nyúlványa az Obcsina Obredia (496 m), ettől keletre az Obcsina Costinasca (607 m), a Plesty (720 m) Rójahidától keletre.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A Lápos-hegység

Virvu Mingetului átlagos magassága 1000 méter.
– A Szőcs-patak és mellékvize a Mingetului közti magasabb kiemelkedések: Oului (1273 m) északon, ettől keletre a Hudin (1612 m), mely a hegység legmagasabb csúcsa. A körülötte levő emelkedések 1200 méter átlagos magasságúak.

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

A közelben ajánljuk még:
Szaplonca, Vidám temető
Máramarossziget

Kakastaréj, Gutin-hegység
Nagybánya

A hegység térképen

forrás: wikipedia

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …