A Schmidl-vízesés

A Schmidl-vízesés az Oselu patakon található, amely a Boga baloldali mellékvize. Az Oselu patak a Csonka kő (Piatra Ciungilor) tövében található vízkitörésnél kezdődik. Vízesésekkel tűzdelt kanyonnal rendelkezik. Legnagyobb vízesése a Schmidl, amely a Boga patakhoz közel található.

A Schmidl-vízesés

Az 5 szintes, szinte merőleges vízesés legalsó, könnyen megközelíthető részén 10 méter magasból zúdul alá a víz. Feljebb szemmel követhető, ahogy a víz valahol a sziklákból kitörve eléri a vízesés feletti párkányt. A vízesésnél megkoszorúzott emléktábla emlékeztet a veszélyekre. 2013-ban egy férfi a vízesés fölé próbált mászni, de a meredeken és az állandóan nedves sziklaköveken megcsúszott és lezuhant.

Vize a Boga patakon kiépített vízgyűjtőbe kerül, amely a vízesés előtt található. Nevét Czárán Gyulától kapta, aki egy XIX. századi híres geológusról keresztelte el.

A Schmidl-vízesés

Fedezd fel Erdély nevezetességeit

Megközelítése:

A Nagyvárad-Déva közötti útról Vasaskőfalva felé kell befordulni, majd a Boga-telepig autózni (itt több helyen is lehet parkolni). A Boga-telep elejétől kb. 45 perc kényelmes gyalogsétával lehet elérni a vízesést. Elindulunk északi irányba a Boga-patak mentén, de az út hamarosan kelet felé kanyarodik, előttünk a távolban hatalmas sziklafalak tűnnek elő a hegyoldalból.

A Schmidl-vízesés

Nemsokára egy elágazáshoz érünk, ahol jobbra fordulva átkelünk a patakon, majd az üdülőházakat elhagyva hamarosan egy spontán szeméttelepen kell átszenvednünk magunkat. A bűzölgő szemétkupacok által okozott undorunkat legyőzve haladunk tovább, jobbról egy földcsuszamlás sebe látható az út melletti hegyoldalban, aztán, szintén jobb oldalról, a Bulbuci (Fénylő)-patak ömlik a Boga patakba.

Itt néhány ház elhagyása után jobbról egy út csatlakozik be. Ezen az úton juthatnánk a Háromkirály-vízeséshez, mi azonban megyünk tovább egyenesen. További 5-10 perc után megérkezünk a Scmidl-vízeséshez és az alatta található árvízvédelmi tározóhoz. 

A Schmidl-vízesés

A vízesés közelében ajánljuk még:
A Boga kő kilátó
A Nagy-Phaeton vízesés
Háromkirály-vízesés
Bihar-hegység
Csodavár
Boga-völgy
Szamos-bazár
Medve barlang
A Rozsda szakadék
Pádis fennsík

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A vízesés térképen

forrás: welcometoromania.ro, karpat-medence.hu, diszpolgar.hu

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …