A Legyező-vízesés

A Legyező-vízesés (románul: Vânătările Ponorului) Fehér megyében, a Bedelő-hegység délnyugati részén, a Vânătările Ponorului nevű természetvédelmi területen található, a hatalmas Vânătara dolinában, amely felé igyekszik a Poienii patak is. A lezúduló víz több szakaszban, összesen 70-80 métert zuhan a mészkő falakról, a legnagyobb esés 25 m. 
A vízesés csodálatos arcát mutatja nagy esőzések, vagy hóolvadás idején. A lezúduló víz a Dalbina barlang felé halad, amelyben megkezdi földalatti útját a Szolcsvai búvópatak irányába. A vízesés megcsodálható arról a teraszról, amelyet a Fehér megyei hegyimentők építettek. 

A Legyező-vízesés
A Legyező-vízesés

Az egész egy hatalmas, 80 méter mély zsombolyban található, melynek keleti falain szürkés-kékes befolyások láthatóak, a hely elnevezése is Vânătările Ponorului, erre utal a „megkékült víznyelő”.
A Seacă, Ponorului és Poienii patakok a zsomboly alja felé igyekeznek, majd a Dalbina barlagban egyesülnek, majd miután áthaladnak a Szolcsvai búvópatak barlangján, a felszínre kerülnek. A zsombolyban a patakok szép kis szorosokat alakítottak ki. 

A Legyező-vízesés
A Legyező-vízesés

Nagy esők alkalmával a víznyelő nem tudja elnyelni a sok vizet, így tó alakul ki. A sziklafalban, amely alatt a víznyelő található, látható a Dalbina barlang. A Poienii patak D-É irányban folyik, majd lezúdul a magas sziklafal tetejéről kialakítva a Torockói hegység legszebb vízesésését, a 25 m magas Legyező-vízesést. Feljebb, az Emilian Cristea barlangászklub tagjai felfedezték, majd 1986-88 között térképezték a 106 m mély Vânătare zsombolyt. Ugyancsak a vízesés falában még felfedezték a 16m mély Colmatat vagy lerakódott zsombolyt.

Alsószolcsváról indulva ennél a táblánál fordulunk jobbra, a vízesés irányába

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A közelben ajánljuk még:
Alsó- és Felsőszolcsva
Torockói-hegység
Torockószentgyörgyi vár
Torockó
Remetei sziklaszoros
A Székelykő

A vízesés térképen:

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

Forrás: welcometoromania.ro, fotók: Erdélyi túrák

Check Also

A Répát-hegység lankásabb részeit nyájak, csordák , hegyi tanyák, esztenák foglalják el.

Hová menjünk nyaralni Erdélyben? 20 kirándulás ötlet, ajánlat.

A programokat persze nem csak azoknak ajánljuk, akik a Kászonokban szállnak meg! Az Akácos vendégházat …