A Godján-hegység

A Godján-hegység

Godján-hegység (románul: Munţii Godeanu) a Déli-Kárpátokban helyezkedik el, a Retyezát közelében, Krassó-Szörény és Gorj megyéket érintve. A hegység legmagasabb pontja a Gugu (2291m). A főként kristályos mészkő típusú hegység 330 km2-en terül el. A Godján-hegység északi részénél találjuk a Vizek-szája tó (Gura Apelor) víztározót és a Kurta vízesést, (Cascada Scurtele)

A Vizek Szája-tó

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A Kurta-vízesés

A folyók és patakok völgyei a hegységben meglehetősen sziklásak és meredekek, ami megnehezíti a túrázást a környéken. A hegységben gyakoriak a zord időjárási körülmények. A tél során bőségesen lehulló hóréteg olvadása sokág elhúzódik, emellett a szél és a fagy jelenleg is kiemelten fontos tényezője a táj formálásának. Egyes lejtőkön előfordulhatnak lavinák is. A völgyekben felhalmozódott hóréteg vastagsága több 10m is lehet. A hegység főgerincét, völgyeit is jégolvadás alakította, a gleccserek számos tengerszemet hagytak maguk után.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A Godján-hegység
A Godján-hegység

Régebben a hegyet benépesítő népek nagy számban legeltettek birkákat szerte a Godján-hegység területén. Ez a tevékenység az évszázadok alatt szerkezetileg átalakította a hegység felszínét, melynek a nyomai ma is láthatók. A természetvédelmi területen ma már korlátozzák a legeltetést is.

A Godján-hegység

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

A közelben ajánljuk még:
Púp-szurdok
Szeles vízesés
Szárkő-hegység
Kurta vízesés
Vizek-szája tó (Gura Apelor)
A Retyezát

A hegység térképen:

https://youtu.be/7V2jqMUgawQ

https://youtu.be/lt-A40Z_Z_0

forrás: wikipedia, Erdélyi túrák

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …