A Galbina-kőköz

A Galbina-kőköz

A Galbina kőköz (románul: Cheile Galbenei) Bihar megyében, a Bihar-hegységben található. Az ország legszebb, de ugyanakkor legnehezebben járható völgyszorosainak egyike. Hossza megközelítőleg 700 m, szintkülönbsége pedig körülbelül 100 m. A szoros része a 19 km hosszú Galbina körútnak. Télen, vagy olvadáskor nem ajánlott, nehéz túraútvonal.

A Galbina-kőköz

Rögtön a bejáratnál a patak fölött hosszában kifeszített láncon lehet haladni, majd a meredek hegyoldalon felfelé mászhatunk a sziklafalba rögzített acélsodronyba kapaszkodva. Az ösvény átmegy egy picike barlangon, ahonnan megint meredek az út, de ezúttal lefelé. Ezen a szakaszon kiemelten ajánlott a sodronyba való kapaszkodás, anélkül a lejutás nagyon veszélyes. A turista utat követve a Galbina patak mellé érünk és egy függőleges sziklafalon a patak fölött, a vizes sziklák kiszögellésein lépkedve kell eljutnunk az Eminenciás vízesésig, így átjuthatunk a zsákutcának tetsző szurdok végéig. A meredek, csúszós ösvény tovább kanyarog egyre feljebb és feljebb. 

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A Galbina-kőköz

A Galbina körút egyik látványossága az Eminenciás vízesés, a Galbina legalsó kitörése, a szoros végén nyújt gyönyörű látványt. Az esés, legyező alakú és 10 méter magas. Nagy víz esetén az esésnek két ága van. Ott, ahol a víz kitör a sziklafalból, vagyis a vízesés tetején barlang van. Körülbelül 50 méter hosszúságban be lehet hatolni a barlangba, és követni lehet a földalatti vízfolyást. Az utat még Czárán Gyula vésette ki és tette járhatóvá a nem mindennapi látványt és érzést nyújtó barlangot.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A Galbina-kőköz, Eminenciás-vízesés

A Galbina kőköz térképen

A közelben ajánljuk még:
Schmidl vízesés
A Boga kő kilátó
A Nagy-Phaeton vízesés
Háromkirályok-vízesés
Aranyosfői-jégbarlang
Csodavár, Pádis
Boga-völgy
Szamos-bazár
Medve barlang
A Rozsda szakadék
Pádis fennsík

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

https://youtu.be/IpEExG_Hado

forrás: Erdélyi túrák, welcometoromania, origo

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …