Téli kirándulások 2020

2020 telén sok kirándulást tervezünk a téli Kárpátokba, amikre akár te is velünk tarthatsz. Nem tervezünk egynapos kirándulásokat, hiszen az ilyen utakon többet ülnénk a kisbuszban, mint kirándulnánk. Kirándulásainknak pont ez lenne a lényege, hogy kis társasággal sok helyre el tudjunk jutni és ha már ott vagyunk, akkor legyen időnk is kirándulni is ami a rövidebb nappalok miatt a 2-3 napos utak alkalmával sokkal praktikusabb.

SZEREZZ MAGADNAK TE IS ÉLETRE SZÓLÓ ÉLMÉNYT!

Kirándulásainkat Békéscsabai indulással tervezzük, de lehetőség van előzetes megbeszélés alapján Debrecenből, vagy Szegedről is indulni!

Érdemes még most lefoglalnod a helyedet, hiszen évek óta „telt házzal” járjuk a téli Erdély és a Kárpátokat! FIGYELEM! Maximum 7-en tudtok csak velünk jönni! Ha többen szeretnétek jönni, akkor érdemes e-mailban, vagy telefonon érdeklődni!

Hótalpas túra

Néhány szó a hótalpazásról:

A téli túrázás egyik fontos kelléke a hótalp. Segítségével olyan helyekre is eljuthatunk, amelyek sima túrabakancsban megközelíthetetlenek lennének magas hótakaróban. Míg más szinte „elmerül” a hóban, addig egy hótalpas túrázó könnyedén halad át akár méteres hóbuckákon is. A fehérbe burkolózott hegyoldalak és fenyves erdők között sétálva csodás élményben lehet részünk. A hótalp titka, hogy nagy felületen osztja meg a viselője testsúlyát, így az nem süllyed bele a hóba. Az alján található fémkarmok pedig segítenek, hogy esetleges fagyban ne csússzunk meg. A hótalpakat bármilyen cipőre könnyedén rögzíteni lehet. A túráink átlagos erőnléttel könnyen teljesíthetőek. A hótalpak használata semmilyen előzetes felkészülést nem igényel!

Így kell használni a hótalpat!!! Nézd meg TE is a kisfilmünket:

Idén is több irányban is tervezünk hótalpazni Erdélyben!

A Bihari hegyekben és a Szárkő-hegységben, valamit a Retyezátban is.

A Pádisi hótalpas túráink programja:

Reggel 7 óra környékén indulunk a megadott helyszínekről. Megérkezés után kiosztjuk a hótalpakat és tájékoztatunk annak a használatáról, mindenkinek segítünk a bakancsokra való rögzítésben is. Először az utunk felfelé vezet, a Mócok temploma 1444 méteres csúcsáig. Utunk során csodás, hóval fedett fenyvesek látványa gyönyörködtet el minket. A csúcson tiszta időben pedig a panorámában is gyönyörködhetünk. Kis pihenés után pedig hátulról közelítjük meg Pádist. Ha a csapat bevállalós, akkor a Szamos bazárba is elmehetünk. A kirándulás átlagos erőnléttel könnyen teljesíthető. A hótalpak használata semmilyen előzetes felkészülést nem igényel!
A második nap a Varasó havast igyekszünk felkeresni, vagy a Boga-kő kilátót és megnézzük a  befagyott Háromkirályok vízesést!

Hótalpas túra a Szárkő-hegységben:

A reggeli órákban indulunk Békéscsabáról (vagy az előre egyeztetett induló helyről) a Szárkő-hegységbe,  ahol a Mics (Muntele Mic, vagy Fertő tető) hegyre megyünk fel kisbuszunkkal egészen 1700 méteres magasságig. Egészen Lugosig autópályán tudunk haladni és utána Karánsebesig is nagyon jó az út. Itt fent a Szárkő-havasokban sípályákat és több hotelt is találunk, de mi a hótalpainkkal teszünk egy rövid utat, bízva benne, hogy csodálatos panorámánk lesz a Bánáti medencére. A sípályák miatt is általában takarítják az aránylag jó minőségű utat egészen fel a tetőig. Itt olyan 4-5 órás túrát tudunk tenni. Szintkülönbség 100-150 méter, táv 3-4 km. Hazaérkezés az esti órákban. A túra átlagos erőnléttel könnyen teljesíthető. A hótalpak használata semmilyen előzetes felkészülést nem igényel!

A szállásunk Hunyad megyében lesz és a második napon, reggeli után a Retyezát lábához utazunk, ahol ismét felcsatolhatjuk a hótalpainkat és Kolcvárból csodálhatjuk meg a 2500 méteres csúcsokat.. Ha időnk engedi, egy, a Kolcvárhoz közeli kilátópontot is felkeresünk.

https://www.youtube.com/watch?v=8DP5o3eYJ0g

Hótalpas túrák a Retyezátban és a Páring-hegységben:

1. nap: A reggeli órákban indulnánk Békéscsaba (esetleg Szegedről) a Szárkő-hegységbe,  ahol a Mics hegyre megyünk fel buszunkkal egészen 1700 méteres magasságig. Egészen Lugosig autópályán tudunk haladni és utána Karánsebesig is nagyon jó az út. Itt fennt a Szárkő-havasokban sípályákat és több hotelt is találunk, de mi a hótalpainkkal teszünk egy rövid utat, bízva benne, hogy csodálatos panorámánk lesz a Bánáti medencére. A sípályák miatt is általában takarítják az aránylag jó minőségű utat egészen fel a tetőig. Itt olyan 3-4 órás túrát tudunk tenni. Szintkülönbség 100-150 méter, táv 3-4 km. Az esti órákban érkezünk a szállásunkra, ahol meleg vacsora vár minket.

2. nap: Reggeli után a Petrozsénytól csak 10 km-re található sípályákat keressük fel. Felvonóval egészen 1600m-re lehet feljutni a Páringi-hegységben, nyáron kitűnő  kiránduló célpont, télen viszont remek síelési lehetőséget találunk ott. Mi nem síelni fogunk, hanem felcsatoljuk a hótalpainkat és felfedezzük a környéket, ahová sílécekkel nem lehetne eljutni! Felmegyünk a Kis-Páring csúcsra, ami már 2000 méter fölött találunk. A hótalpas túra hossza 4-5 km, szintkülönbség 3-400m, ami változhat az időjárás függvényében. Itt még a Zsiec patak szurdok-völgyét is felkereshetjük, ahol a szurdok falait ilyenkor jég borítja! Este vacsora a szállásunkon.

3. nap: Bőséges reggeli után hazafelé indulunk, de megállunk a Retyezát lábánál, ahol ismét felcsatoljuk a hótalpakat és Kolcvárból csodálhatjuk meg a 2500 méteres csúcsokat. Ha időnk engedi, egy a Kolcvárhoz közeli kilátópontot is felkeresünk.  A túra átlagos erőnléttel könnyen teljesíthető. A hótalpak használata semmilyen előzetes felkészülést nem igényel!

Kisbuszunkban csak 7 kirándulót tudunk magunkkkal vinni!
Persze ha többen jönnétek, megoldjuk, de írjatok e-mailt.

Indulási időpontok 2020 január:

– Pádis 2020.01.18.-19..  (2 napos hótalpas)     BÉKÉSCSABA – DEBRECEN – NAGYVÁRAD
– Pádis 2020.01.25.-26..  (2 napos hótalpas)    SZEGED – BÉKÉSCSABA

Indulási időpontok 2020 február:

– Retyezát-Szárkő    2020.02.01.-02.   (2. napos hótalpas)   SZEGED – BÉKÉSCSABA
– Retyezát-Szárkő-Páring   2020.02.14.–15.-16.  (3. napos hótalpas)  SZEGED – BÉKÉSCSABA
– Retyezát-Szárkő    2020.02.22.-23.   (2. napos hótalpas)          SZEGED – BÉKÉSCSABA

Indulási időpontok 2020 március:

– Pádis   2020.03.07.-08.  (2 napos hótalpas)  BÉKÉSCSABA – DEBRECEN – NAGYVÁRAD
– Retyezát-Szárkő-Páring   2020.03.13.-14.-15  (3 napos hótalpas)  SZEGED – BÉKÉSCSABA

( A PROGRAMVÁLTOZÁS JOGÁT FENNTARTJUK)

Tarts velünk te is és egy magazint adunk ajándékba!

Kérésre vállaljuk kisebb baráti társaságoknak is a túra lebonyolítását!

Minden résztvevő részére hótalpat és síbotot biztosítunk!

Ajánlott felszerelés a hótalpas túrákra:
– kényelmes, vízhatlan túrázásra alkalmas lábbeli
– meleg, réteges vízhatlan ruházat
– egy napra elegendő étel (szendvics), csokoládé
– személyenként min. 1,5-2 liter folyadék

Kedvelj minket a facebookon: ERDÉLYI TÚRÁK

Részvételi díjak: 

1 napos túrák: 12.500 Ft.

2 napos túrák: 26.500 Ft

3 napos túrák: 37.000 Ft 

(Magazin előfizetők 500-1000-3000 Ft. kedvezményt is kaphatnak!)

Jelentkezni lehet e-mailben: turak.erdelyben@gmail.com címen!

Fedezd fel Erdély szép helyeit a térképünkön:

FPeter Tur Transylvania SRL Cod Unic Inregistrare: 3419966   J5/325/2015
Sediu social: Salonta, Strada Kulin György Nr. 37
HU: +36706775870

Check Also

A Mohoru csúcs felé félúton

A legjobb programok Erdélyben és Székelyföldön!

 Élvezzétek ki a nyár minden percét!  Ha már unjátok a lazsálást, ezek az aktív kikapcsolódáshoz …