Hozzávalók a tésztához:
(2-3 tepsi krémeshez elég ez az adag)
60 dkg liszt
50 dkg tisztított, darált sertés háj
5 ek. tejföl
2 db tojás
4 ek. ecet
A tészta elkészítése:
A hájat 10 dkg liszttel összedolgozzuk, habosra (fehérre) keverjük, majd hideg helyre tesszük. A többi hozzávalót jól összegyúrjuk, a tésztát simára, hólyagosra kidolgozzuk, ha elkészült 15 percet pihentetjük.
Lisztezett deszkán a tésztát vékonyra nyújtjuk, a hájjal szépen, egyenletesen megkenjük (nem nyomkodjuk rá, csak simítjuk). Az egészet összetekerjük, mint egy nagy szőnyeget, majd nyújtófával lazán, óvatosan ellapogatjuk. Az így kapott tészta lapját hajtogatjuk. Először a két szélét a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe. 20 percet pihentetjük hideg helyen, majd a hajtogatást még kétszer megismételjük (hajtogatásonként 20 percet pihentetjük).
Végül lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, majd 4-6 darabra vágjuk. Legalább egy éjszakát hagyjuk pihenni a tésztát.
A feldarabolt tésztából egyszerre csak 2 darabra lesz szükségünk, a többit lefagyaszthatjuk, ha nem használjuk fel.
Lisztezett deszkán egy adag tésztát nagyon vékonyra nyújtunk (igazodjon a tepsi méretéhez, a felesleget vágjuk le).
Zsírozott, lisztezett tepsi hátoldalán pillanatok alatt aranybarnára sütjük. Sütés közben, félidőben megfordítjuk, ha szükséges.
2 lapot sütünk ki, egyet a krémes aljára, egyet a tetejére.
Hozzávalók a krémhez:
0,5 kg cukor
9 db tojás
8 dl tej
30 dkg liszt
2 csomag vaníliás cukor
A krém elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojás sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük. Ehhez apránként adogatjuk a lisztet és 2 dl tejet, folyamatosan, csomómentesre keverjük. Az így kapott krémet lassú tűzön folyamatosan keverve főzni kezdjük. Közben keményre felverjük a tojásfehérjét. A maradék 6 dl tejet szintén lassú tűzön felforrósítjuk, majd apránként folyamatos kevergetés mellett a krémhez adagoljuk. Ha már szépen kezd sűrűsödni a krémünk, vegyük le a tűzről, majd hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét is, alaposan összekeverjük.
A még meleg krémet öntsük az egyik kisütött tésztalapra, majd a tetejére helyezzük rá a másik kisütött lapot.
Az elkészült krémest legalább 12 órára (éjszakára) hűtőben tároljuk, hogy kellően megdermedjen.
Másnap óvatosan szeleteljük, majd porcukorral meghintve tálaljuk!
Ismerd meg Erdély látnivalóit:
Rendelje meg Ön is magazinjainkat!