A Békás-szoros és a Békás-patak

Békás-szoros

A Békás-szoros

Egy tektonikus eredetű szurdokvölgy a Hagymás-hegységben, Erdélyben, Hargita megye északkeleti részén, a Békás-patak völgyében. A szorost 1971-ben védetté nyilvánították, jelenleg a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park része.

Békás-szoros

A Békás-szoros Európa egyik természeti ritkasága, amely a Csalhó-hegység lábánál, a Békás-patak és az Aranyos-Beszterce folyók találkozásánál található.

Békás-szoros

A Békás-szorost közrefogó hegycsúcsok: Kis-Cohárd (1344 m), Csíki-bükk (1264 m), Oltár-kő (1154 m), Mária-kő (1125 m). Az Oltár-kő nyugati lábánál a Lapos-kanyonon keresztülfolyva a Lapos-patak ömlik a Békás-patakba. A szurdok alsó részén, a Kis-Békás-patak mentén található a Kis-Békás-szoros.

Békás-szoros

A szoros a 200-300 méter magas sziklafalaival Európa egyik természeti ritkasága, és a hegymászók paradicsoma. Csaknem valamennyi szikla függőleges oldalával fordul a Békás-patak medre felé.

Békás-szoros
Békás-szoros

A Békás patak völgye a Keleti-Kárpátok leghosszabb és legszebb szurdokvölgye, hossza cca. 5 km. Részei a Pokol kapuja, Pokol tornáca, Pokol torka. A közel függőleges mészkősziklák 200-300 m magasságúak. A völgyet az Oltárkő uralja. A bazársoron természetesen a korondi székelyek árulják portékáikat.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Erdélyi túrák magazin

Békás-szoros

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Békás-szoros

A táj nagy területén lucfenyő található, de láthatunk fajgazdag, ritka és benszülött növényfajokkal borított mészkősziklákat is. A világon egyedül itt található meg a békási csűdfű, valamint itt található még a kőhúr, és a híres, és ritka havasi gyopár is.

Békás-szoros
Békás-szoros

Az Oltárkő (1154 m) a Békási-szoros legszembetűnőbb sziklatornya. Jól elkülönül környezetétől és az egész szurdokvölgy fölött uralkodik. Csúcsára a Békási-szoros legszebb sziklamászó útjai vezetnek.

Békás-szoros

Fedezd fel filmünkben Erdély 20 csodálatos várkastélyát!

Békás-szoros

A Békás-patak egyik mellékága a Kis-Békás-patak, melynek szurdokvölgyét Kis-Békási szorosnak nevezik. A patak a Ter-kő nyerge alatt ered, és egy 20 kilométer hosszú völgyben halad.

Békás-szoros
Békás-szoros

A szoros egyetlen ismert nagyobb barlangja a Hóvirág-barlang, melynek 28 méter hosszú és 26 méter széles termét 1973-ban diákok fedezték fel.

Békás-szoros
Békás-szoros
Békás-szoros

A Gyergyószentmiklóstól 24 km-re fekvő Gyilkos-tó, Erdély egyik legszebb torlasztava, mely 983 m tengerszint feletti magasságban található. A tó földcsuszamlás, völgyelzáródás révén keletkezett 1837-ben. A tóban konzerválódtak a fenyőfák. A Gyilkos nevet onnan kapta, hogy a néphagyomány szerint a hirtelen feltöltődő tóban nyájak és pásztorok lelték halálukat.

A Békás-szoros térképen

Békás-szoros

 

Check Also

Úzvölgye, katonai temető

Úzvölgye, Csinód

  Neve valószínűleg az itt élt ősi úz népcsoport nevéből való. Az Abaksa havasa északkeleti …