Algyógyi 600-1000 éves református templomok

A Maros jobb oldalán a hegyek lábánál, de sík területen található a község, amelynek egykor központi helyén, egy park és gyümölcsös nagyméretű telken található a református egyház sajátos intézménye: egy református ifjúsági tábor.

Az 1000 éves körtemplom és a 600 éves templom

A területen áll egy régi, lebontott református templom helyén a harmincas években Debreceni László által tervezett kisméretű templom, torony nélküli, egytermes, gótikus alaprajzi jellegű épület. Külső támpillérei ellenére síkmennyezetes lefedésű. Sajátossága az épületnek, hogy római sírkövek és sírépület-szobrok, valamint gótikus ablakok kerültek beépítésre a század elején már elpusztult református templomokból. 

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Szomszédságában áll a stílusában szinte egyedülálló Árpád-kori református körtemplom. A zsindelytetős kis épület jelentős része szintén a régi római fürdő köveiből készült. Eredetileg katolikus volt, a 17. században került a református egyház tulajdonába.

Eredete minden bizonnyal a honfoglalásig megy vissza. A szabályos köralaprajz keleti oldalán enyhe kitüremkedés -szentély- található. A templomon az ajtó nyilvánvalóan gótika idején beszűkített csúcsíves ajtó, valószínű mögötte vagy a falban befalazva egy bélletes kapu található.

A templomot és környezetét 1998. nyarán régészetileg kutatták. A templom viszonylag magas belső terét egy későbbi gerendás födémmel megosztották, ami ma már korhadt állapotban van. E fölött nyílnak a kisméretű rézsűs ablakok. A torzított kúp alakú tető felett hagymasisakos felépítmény van. A templomot vallási célra emberemlékezet óta nem használják. Az épület állaga eltekintve a fa tetőszerkezetek és a zsindely héjazat avultságától még elviselhető. 

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük