A Hagymás-hegység

A Hagymás-hegység

A Hagymás-hegység a Keleti-Kárpátokban, a történelmi Csík-Gyergyószék területén fekszik, mai közigazgatás szerint Hargita és Neamt megyékben. Területe 480 km-, mely felett Gyergyószentmiklós, Gyergyótölgyes, Csíkszentdomokos, Balánbánya, Gyimesközéplok, Gyergyóbékás, Békásszoros és Gyergyódomuk települések osztoznak. A Hagymás-hegység (Munții Hășmaș) a Keleti-Kárpátok mészkő-szirt övezetének része. Hargita megye északkeleti részén terül el. Legmagasabb pontja a Nagy-Hagymás (1792 m). Közepén helyezkedik el a Gyilkos-tó és a Békás-szoros.

A Gyilkos-tó és a Kis-Cohárd

Alapkőzetei több mint négy milliárd éves átalakult kőzetek, melyekre a földtörténet középkorában, vastag tengeri üledéksor rakódott. A mostani Hagymás talapzatát alkotó kristályos pala rétegek hosszanti tengelyük mentén lesüllyedtek, a hegység Ny-i, K-i, és D-i peremén körkörösen feldomborodtak. Így alakult ki egy hatalmas teknőszerű bemélyedés, amelyet azonnal elöntött a triászkorszak tengere. Benne rakódtak le kisebb-nagyobb szünetekkel üledékes, jobbára meszes kőzetrétegek.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A Békás-szoros

A hegység kisebb hegytömbökből áll, fontosabbak ezek közül: Hegyes-, Zsedán-, Lapos-, Cohárd-, Likas-, Szurdok- és a Gyilkos-havasok, valamint a Vit-havas. Fekete-Hagymás és a Nagy-Hagymás; ez utóbbi kettő a masszívum névadója.

A Hagymás-hegység

A Hagymás-hegységet irtásgyepekkel, havasi legelőkkel és kaszálókkal tarkított hatalmas fenyőerdők borítják. A fenyők közé több helyen lombhullató fák is keverednek. A hatalmas fenyőerdőkkel borított hegyhátakat és völgyeket a szurdokvölgyek meredek mészkőfalainak gyér és alacsony növényzete teszi változatossá.

Az Egyes-kő

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Hargita és Neamt megyék területén a tájegység fekszik, egy nemzeti parkot és négy tájvédelmi körzetet jelölt ki tekintettel az itt található különleges természeti értékekre, a ritka növény-és állatfajokra. A sziklás mészkőhegyek ékszereként elkönyvelt havasi gyopár sajnos kiveszőfélben van, a nehezen megközelíthető sziklafalakra szorult vissza, mert a meggondolatlan nyerészkedők kíméletlenül irtották.  A térség állatvilágában fontos szerepet játszanak: a barnamedve, a farkas, gímszarvas, a vaddisznó, hiúz , és az őz. 

A Hagymás-hegység

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

A tájat kárpáti területek sajátos éghajlati vonásai jellemzik: hosszú és hideg telek, rövid de viszonylag meleg nyarak. A Hagymás-hegység éghajlata hegyvidéki mérsékelt kontinentális. Az átlagos évi hőmérséklet 8 °C és 9 °C között változik. A nyár átlagos hőmérséklete 18.5 °C. A Hagymás térségének klímája a Békás-szoros keleti végénél, valamint a Jávárdi- és a Péntek-patakok torkolatánál valamivel enyhébb, ezt bizonyítja a vegyes erdők jelenléte is.

A Hagymás-hegység

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük