Májusi kirándulás a nárciszmezőkre

Farkaslaka – Kalonda tető

Idén is két helyre invitáljuk azokat, akik szeretik a természetet és kíváncsiak a tavasz csodáira:
– Negrileasa, Erdélyi szigethegység – 2 napos
– Kalonda-tető, Farkaslaka – 3 napos

Az egyik helyszínt Farkaslaka mellett találjuk. Korond és Székelyudvarhely között félúton, Farkaslaka közelében a Kalonda-tetőn találunk nárciszmezőket. A nárcisz védett növény, leszedése tilos, büntetést vonhat maga után. Mikor nyílik a nárcisz, mégis sokan jönnek  el főleg Marosvásárhelyről, letépik és árulják a piacokon ezt a csodás növényt. Itt 850 méter körüli magasságban vannak a nárciszmezők, amik kisebb-nagyobb foltokat alkotnak. A Kalonda-tető a Hargita-hegység vulkáni platójának része, a mélyben húzódó harmadkori üledékeket itt vulkáni kőzetek borítják. Vízválasztót képez a Nagy- és Kis-Küküllő között. A Kalonda-tetőn már 150-200 éve foglalkoznak szénégetéssel. Farkaslaka lakóinak a fakitermelés mellett ez volt a legfőbb bevételi forrása.

Farkaslaka – Kalonda tető – nárcisz mezők
Farkaslaka – Kalonda tető – nárcisz mezők

Kirándulás a Kalonda-tetőre, Farkaslakára:

1. nap: Kirándulásunk reggeli indulással Békéscsabán kezdődik. Kisbusszal 420 km-t kell utaznunk oda és visszafelé is, de a pihenőket majd szép helyeken tartjuk. Odafelé megállunk Sebesvárnál, megnézzük a Havasrekettyei-vízesést, valamint a Tordai-hasadékot.

2. nap: A parajdi sóbányát fedezhetjük fel, majd természetesen ellátogatunk a Kalonda-tetőre megcsodálni a nárciszmezőket. Lehetőségünk lesz Korondon is szétnézni és vásárolni az árusok rengetegében, majd Székelyudvarhelyen is a főtéren sétálhatunk egy kicsit. Vacsora után fakultatív program részét képezi a medveles is.

3. nap: Hazafelé vesszük az irányt, Szovátán körbe sétálhatjuk a Medve-tavat, majd kisebb pihenőkkel utazunk tovább Torockóra, ahol a Székelykő szomszédságában ebédelni is lehetőség nyílik. A hegyektől a Király-hágón búcsúzunk el. Tehát maga a program igaz, csak 3 napos, de rengeteg látnivalót tartalmaz.

Tarts velünk a filmünkben is a Nárciszmezőkre!

Kirándulás Negrileasa-ra:

A Torockói-hegység nyugati peremén, ahol az Erdélyi-Szigethegység az Erdélyi-Érchegységgel találkozik, Verespataktól délre, Abrudbányától úgy 25 km-re keletre e rendkívülien szép és változatos vidék gyöngyszemeként megtalálható Negrileasa-i nárciszmezőt keressük fel. Maga Negrileasa csak egy alig 70 lakosú tanyaközpont, ami Bucsony közigazgatása alá tartozik. A legszebb Erdélyi nárciszmezőt érdemes május végén felkeresni, amikor a virágok bódító illatukkal és elbűvölő fehér szőnyegleplükkel, teljes pompájukkal várnak minden odatévedő látogatót. A Kárpát-medence egyik legszebb részén a nárcisz itt a t.sz.f. 1150-1250 méteres magasságban, összesen úgy 40 hektárnyi területen virágzik. Főleg a dombtetők és a hegyek észak, észak-keleti oldalát lepi el tavasszal a sok fehér virág. Számuk sajnos, a legeltetés miatt, évről évre csökken. Nárciszmezőnek hívjuk azt a legelőt, mezőt, rétet, ahol az egy négyzetméterre jutó virágzó hagymák-tövek száma több mint 80.

Negrileasa – Erdélyi-érchegység – nárcisz mezők
Negrileasa – Erdélyi-érchegység – nárcisz mezők

1. nap: indulás reggel 7-8 óra körül (megbeszélés szerint) Békéscsaba-Szegedről, vagy Debrecenből és direkt az Erdélyi nárciszmezők felé fogunk tartani, de menet közben átvágunk a Gajna-tető platóján (1486m), ahonnan fantasztikus kilátásunk lehet a fél Erdélyi-szigethegységre. Ide kb. 20 km-t megyünk autóval vadregényes erdészeti úton, ahol patakok, vízesések, embermagasságú páfrányok szegélyezik az utunkat. Megnézzük majd az Alsóvidrai-vízesést is. Délután érkezünk a nárciszmezőkre, ahol minden évben a helyiek fesztivált is rendeznek és sajnos kétmarokkal szedik a nárciszt! Itt körülbelül 2 hektáron a hüvelyes gyapjúsás is virágzik, ami szintén csodálatos látnivalót nyújt. Szállásunk, Torockó felé tartva vadregényes tájakon vezet az út, ahol bőséges vacsorával várnak majd a magyar szállásadóink.

Torockó

2. nap: a bőséges reggeli után irány a Tordai-hasadék, de előtte rövid sétát teszünk a faluban. Hazafelé menet még kitérőt teszünk a Havasrekettyei vízesés felé.

Tordai-hasadék
Havasrekettyei vízesés

A hétvégi kirándulások időpontjai:

2020 május 7.-8.-9.  Békéscsaba (Farkaslaka)    

Részvételi díj a háromnapos kiránduláson, ami 2 éjszakát, 2 reggelit és 2 vacsorát tartalmaz, tehát félpanziós: 36,500 Ft. Gyerekeknek 6 éves kor alatt 33% kedvezmény! A részvételi díj tartalmazza a Békéscsabai, indulást-érkezést, a teljes utazási költséget. Természetesen az indulás helyszínét a jelentkezők függvényében módosítani tudjuk. A biztosítás díját a részvételi díj nem tartalmazza.

Kirándulás Negrileasa-ba

2020.05.16.-17   Békéscsaba              

Részvételi díj, ami 1 éjszakát, 1 reggelit és 1 vacsorát tartalmaz, tehát félpanziós: 25,500 Ft. Gyerekeknek 6 éves kor alatt 33% kedvezmény! A részvételi díj tartalmazza a Békéscsabai, Szegedi, vagy Debreceni indulást-érkezést, a teljes utazási költséget. A biztosítás díját a részvételi díj nem tartalmazza.

VIGYÁZAT, A MEGADOTT IDŐPONTON CSAK HETEN TUDTOK VELÜNK JÖNNI!

Jelentkezni ide kattintva lehet: KAPCSOLAT

A facebookon az oldalunkon, vagy a turak.erdelyben@gmail.com e-mail címen, illetve telefonon is lehet jelentkezni: +36706775870

FPeter Tur Transylvania SRL Cod Unic Inregistrare: 3419966   J5/325/2015
Sediu social: Salonta, Strada Kulin György Nr. 37

Check Also

Erdély 22 kihagyhatatlan legszebb és legmesésebb helye!

1. A Szent Anna tó Európa legharmonikusabb helye! Ha relaxálni szeretnél, vagy pihenni, esetleg csodálni …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük