Torockó

Torockó

Torockó, egykori bányászváros, a Székelykő hármas csúcsa alatt, lakói betelepült székelyek. A település Erdély legnyugatibb székely végvára, és talán egyik legszebb faluja, Fehér megyében. 1999-ben Torockó Europa Nostra-díjat kapott a kulturális örökség megőrzéséért.

Torockó

Az Erdélyi-középhegység keleti részén elterülő Torockói-hegységben, a Székelykő és az Ordaskő sziklavonulatának szűk völgyében, Kolozsvártól délre, Nagyenyedtől 23 km-re északnyugatra fekszik, Torockószentgyörgy hozzá tartozik. A Székelykő miatt a nap látszólag kétszer kel fel és nyugszik le, hiszen a faluból nézve visszabújik a Székelykő sziklái mögé, hogy aztán kicsivel később újra előbukkanjon mögülük.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

Torockó

A táj része az Erdélyi-érchegységnek is, ahol évszázadokon át vasérc-, színes- és nemesfémbányászat folyt. A vasércbányászat egyik központja az Ordaskő (1250 m) és a Székelykő (1129 m) közötti medencében elterülő Torockó (650 m) volt. A nagyközség délről a Kőközi-szoroson, északról a Borrévi-szoroson át közelíthető meg.

Torockó és a Székelykő

Torockó falu az utóbbi években az Erdélyi faluturizmus egyik szinte legfontosabb központjává vált. Ezt annak köszönheti, hogy több, mint ezer éves néphagyományokat őriz, melyet a lakosai lelkiismeretesen nap mint nap fenntartanak, és emellett rengeteg érdekességet és kikapcsolódási lehetőséget kínál minden korosztálynak.

A Torockói-hegység

Csodás környezete ideális hely a hegymászásra, hegyi túrák szervezésére, több napos kirándulások szervezésére, sátorozásra és siklóernyőzésre. Torockó fehérre festett, jellegzetes házaival és a föléjük magasodó Székelykővel Erdély talán legszebb faluja.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Torockó a Székelykőről nézve

Vára a keletre emelkedő Székelykő 1117 méteres nyugati, Várkő nevű csúcsán állott. Helyén egykor római castrum állt. A középkori várat az Ákos nembeli Toroczkai család építtette, de 1241-ben a tatárok teljesen elpusztították.

Torockó

Fedezd fel Erdély látnivalóit a térképünkön:

Check Also

Ebédeljen ön is pisztrángot egy kalibán a Gyimesekben!

Hová menjünk nyaralni Erdélyben? 20 kirándulás ötlet, ajánlat.

+1 kirándulás: gasztropiknik egy kalibán a Gyimesekben! Nyári program a Gyimesekben: Ismerje meg ön is, …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük