A Torockói-hegység

A Torockói-hegység

A Torockói-hegység avagy Torockói-havasok (románul Munții Trascăului) az Erdélyi-szigethegység délkeleti része, az Erdélyi-érchegység északkeleti nyúlványa. Északkelet-délnyugat irányban húzódik. Főleg az Aranyos és a Maros völgye között fekszik, de északkeleti vége Tordától északra már a Mezőségre fut ki. Sok völgy szeli át keresztirányban (pl. Tordai-hasadék, Túri-hasadék, Kőközi-szoros).

A Torockói-hegység

A hegység megjelenése, kinézete rendkívül egyedi, szinte bármelyik részén járunk, egyértelmű, hogy a Torockói-hegységről van szó. Jellegzetessége, egyedi megjelenése a hegység anyagát adó mészkőnek köszönhető, ami helyenként eléri a 400-700 méteres vastagságot. Ez a mészkő tette lehetővé azt is, hogy számtalan természeti látnivaló gazdagítja, az ide látogatót hatalmas sziklák, szorosok, hasadékok, búvópatakok, barlangok fogadják. A Bihar-hegység után a második leggazdagabb terület karsztjelenségekben.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A Remetei-szoros

Az egész 70 km hosszú hegységen – több párhuzamos vonulatban – végighúzódik az ún. Titon (vagy Strambergi) mészkő, amely a legváltozatosabb formában – takaróként, takaróroncsként, foltzátonyként és olisztolitként – jelenik meg. Tengeralatti vulkáni hátság bazaltos kőzetanyagára települt felső-jura mészkővonulat húzódik Torockótól Túrig. Ugyanennek a mészkőnek kisebb-nagyobb tömbjei (mint olisztolitok) százával emelkednek ki a beágyazó kréta flis felszínéből, és magányos szirtekként vagy impozáns csúcsokként messze környezetük fölé magasodnak.

A Kőközi-szoros

A viszonylag vékony és szabdalt mész-kőrétegek képtelenek nagyobb mennyiségű vizet magukba zárni és így nagyobb barlangok sem alakulhattak ki. A hajdani fennsíkról eredő folyók közül végül csak a Szolcsvai-búvópatak kényszerült a föld alatt maradni. Felszín alatti folyás nyomait fedezhetjük fel még a Remetei-szoros természetes hídja esetében is. Romániai barlangok katalógusa szerint a Torockói-hegységben 1981-ben 252 barlangot tartottak nyilván melyek közül csak tizenegynéhány haladja meg a 100 m-es hosszúságot.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A Székelykő

A Torockói-hegység (északi részének) legjelentősebb további látnivalói: a Székelykő, az Ordaskő, a Vidalykő, a Bedellői-karsztplató (és cseppkőbarlang), a Torockói Múzeum, a torockószentgyörgyi várrom, és a Kőközi-szoros. A középső szakasz turistalátványosságai: a Szolcsvai-búvópatak barlangja, a Remetei-sziklaszoros, a Remetei-kolostor, a Csáklyakő, a Római-fürdő. A déli rész vonzóbb turistahelyei: az Intregáldi-szoros, a negrilestii nérciszmező, az Igeni-tó, a Kecskekő, a Fenesi- és az Ompoly-szoros.

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

A Tordai-hasadék

Növényzete és állatvilága változatos, de ezen belül is kiemelkedik a Tordai-hasadék a maga 997 növényfajával és ritkaságaival. Az állatok közül leggyakrabban vaddisznóval és őzzel lehet találkozni, de előfordulhat medve és farkas is, emellett a hegység madárvilága is gazdag. Számtalan természetvédelmi területtel büszkélkedhet, ezek közül talán a legismertebbek a Tordai-hasadék és a Torockó fölé tornyosuló Székelykő.

A Torockószentgyörgyi vár

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük