A torjai Büdös-barlang

A torjai Büdös-barlang egy természetes mofetta a Büdös-hegy déli oldalában, Délkelet-Erdélyben, Kovászna megyében. Ez Európa legnagyobb működő mofettája. A barlang 1052 méter magasságban található a Bálványosi-hágón, a Büdös-hegy déli oldalában. A legközelebbi település Bálványosfürdő, a központi szállodától piros ponttal jelölt turistaúton lehet feljutni a barlanghoz. A Büdös-barlang nevet a kiáramló jellegzetes szagú kéngázról kapta. Ezek a gázok utóvulkáni működés eredményeként törnek fel még ma is.

A torjai Büdös-barlang

Az üreg nem természetes módon jött létre, egy kénbánya felhagyott tárnája volt. A fejedelmi kiváltságlevelek tanúsága szerint kéntermelés kiváltsága valamikor Torjáé volt. A büdösbarlang később az Apor család kezébe került, 1892-ben Apor Gábor falaztatta ki faragott kövekkel a 14 méter hosszú üreget, majd ajtót csináltatott rá, melyet naponta csak meghatározott időre, állandó felügyelet mellett nyitottak ki. A gázömlések halálos csapdát jelentenek kisebb testű állatok, rovarok, gyíkok, denevérek, énekesmadarak számára. Egyik gázömléses üreget emiatt Madártemetőnek hívják.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A torjai Büdös-barlang

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A gázok különböző keringési és vérnyomásproblémák, mozgásszervi betegségek gyógyulását segítik elő. A barlangkúrák jótékony hatással vannak még különböző bőrbetegségekre és a perifériás idegrendszer zavaraira, valamint ekcémák és allergiás tünetek leküzdésére is. A mofetta mérgező gázainak belégzése ellenben nagyon veszélyes lehet, a barlangban jelölt csík alá hajolva a gáz belégzése néhány perc alatt beálló halált is okozhat. Jelenleg a barlang szabadon látogatható, a bejárati részt feltöltötték és előtte ismertetőtáblákat állítottak.

A torjai Büdös-barlang

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Az üreg két oldalán padokat helyezek el, gázfürdőzők számára pedig kúrákat szerveznek. A gázelegyben található kén-hidrogénből terméskén csapódik ki a barlangfalakra, emiatt azokat egy bizonyos magasságig sárga kénréteg borítja. Ez egyben a gáz szintjét is jelzi. Az üreg hátsó nagyon alacsony, ezért lezárták, nehogy valaki bemerészkedjen, mert onnan biztos nem jönne ki élve. Mindenképp ellenőrizzük öngyújtóval a gáz szintjét mielőtt bemennénk (a láng elalszik a gázba érve)! Bent nem tanácsos heves mozdulatokkal felkavarni a gázt.

A torjai Büdös-barlang

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük