Lázár-kastély, Gyergyószárhegy

A gyergyószárhegyi Lázár-kastély

A gyergyószárhegyi Lázár-kastély Székelyföld egyik legszebb, reneszánsz stílusú műemléke a falu központjától 200 méterre található. A Hargita megyében található kastély története a 15. századig nyúlik vissza, de az akkori épületét többször átépítették, mire elnyerte mai külsejét. A kastély a Lázár család tulajdonát képezte, egyik talán leghíresebb lakója az erdélyi fejedelem, Bethlen Gábor volt, aki az 1590-es években nevelkedett itt.

A gyergyószárhegyi Lázár-kastély

A nagy területet elfoglaló várkastély a hegy lejtőjén, négyszög alakban épült, szögletein egy-egy négyszögű bástyával, a déli falának közepén kiugró emeletes, kapubástyának is nevezett boltíves bejárattal. A bejárat két oldalát pártázatos díszesen tagolt, fülkés díszítésű, reneszánsz ízlésű fal köti össze a sarokbástyákkal. A falakat és a két bástyát azonos színnel festett falképek díszítették, melyek azonban ma már csak nyomaikban figyelhetők meg.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A gyergyószárhegyi Lázár-kastély

A legnagyobb építkezést a 17. század első felében végezték, akkor alakították át az épületet reneszánsz stílusúvá. Lázár István új divat szellemében újíttatta fel a kastélyát, melyet bástyákkal, várfalakkal és várárokkal vett körül. 1629-1631 között készült el a majdnem szabályos téglalap alakú, 100×75 méteres védőöv, a homlokzati oldalon pártázatos oromdíszekkel, ugyanakkor készültek a főhomlokzat olaszbástyás saroktornyai. Mindkét bástyán címert, feliratot, dátumot is elhelyeztek, ott olvasható az építkezést befejező 1632-es évszám is.

A gyergyószárhegyi Lázár-kastély

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Az udvarban a magas falak mentén az egykori gazdasági épületek állottak, konyha, kemence, cselédlakás, katonai lakás, kút, kovácsműhely, istálló. A 17. század második felében készült el a Veres-torony. A Rákóczi-szabadságharc idején az épületegyüttes egy része a védőfalak mentén húzódó díszlépcsős, loggiás késő reneszánsz udvarház elpusztult amelyet a későbbiekben felfújtattak. A Szatmári-béke után még helyre lett állítva maradék bástyája, de ezután már a teljes enyészeté. Az évszázadok során több tűzvészt élt át a kastély. Az elhagyatott, és romos várkastélyt 1970-ben részben restaurálták, de ezek a munkálatok rövidesen félbeszakadtak.

A gyergyószárhegyi Lázár-kastély

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

A már felújított bástyákban múzeumot rendeztek be. A kastélyban a közelmúltig Hargita Megye Tanácsának egyik alintézménye, a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ működött. 2014-ben az örökösök birtokosi perei miatt bezárta kapuit. A harc három örökös között folyik. Az épületegyüttes sorsáról egy, az új tulajdonosok által létrehozandó alapítvány dönt majd, de szándékuk szerint kulturális rendeltetése maradna a kastélynak.

A gyergyószárhegyi Lázár-kastély

Nekünk sikerült bejárni a kastélyt, nézd meg erről készült filmünket:

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

One comment

  1. Márton Etelka

    Szomorú, látni az üres termeket és a félbehagyott felújítási munkálatokat. Az örökösök között kialakult vita miatt, az enyészet uralkodott el a kastélyon, omladoznak még a felújított, vagy felújítás alatt lévő részek is. Valamikor élet volt ebben a kastélyban, a termekben szebbnél szebb kiállítások fogadták a látogatókat. Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy akkoriban többször is meglátogattam, gyermekeimmel, unokáimmal együtt. Jó lenne, ha végre megegyeznének az örökösök, és nemcsak a saját önös érdekeiket tartanák szem előtt, hanem a közosség érdekeit is, mert nekik is óriási szerepük volt a Zöld Lajos féle restaurálás idején: munkájuknak, verejtéküknek, anyagi hozzájárulásuknak köszönhetően lett felújítva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük