A Szárkő-hegység

A Szárkő-hegység

A Szárkő-hegység (románul: Munții Țarcu) a Déli-Kárpátok nyugati részén található. Határai a Szemenik, Ruszka-havas, Godján és a Retyezát. Völgyeiben számos tavat, tengerszemet találunk. Mesterséges tavak a Gura Apei-tó (Lacul Gura Apelor) és az Almafatelepi-tó (Lacul Poiana Mărului).

A Szárkő-hegység

A Temes és a Bisztra folyók fölé 2000 méterrel nyúló széles, kopasz homloka télen is aránylag könnyen járható. S a hegy tiszta örömet kereső látogatóit csodás gleccserkatlanokkal, cirkuszvölgyekkel és a szomszédos Godján-, és a Retyezát panorámájával ajándékozza meg. A Szárkő-csúcson található egy meteorológiai állomás, ahol szerencsére mindig szívesen látják a túrázókat.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A Szárkő-hegység

A környék legjelentősebb földrajzi tájegységeként, a Szárkő-havas lépcsőzetes felépítésével emelkedik ki környezetéből. A legalsó szintet az 500 – 1100 méter magas nyugati vonulat képezi, mely 2 – 3 km hosszúságban közvetlenül uralja a Karánsebesi-medencét. A középső lépcsőfokot az 1100 – 1600 méter magas északnyugati oldal képezi. A legmagasabb lépcsőszint eléri az 1600 – 2200 méter magasságot, magába foglalja a Szárkő-hegység legbüszkébb csúcsait.

A Szárkő-hegység

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A téli sportok kedvelőit a Muntele Mic üdülőközpontjába (1530 méter)  várják. Az 1802 méteres hegy oldalában népszerű, több sípályás síközpont működik. Van néhány privát felvonó is, melyek csak akkor lépnek üzembe ha legalább egy 8-10 fős csoport száll meg azon a helyen. A hely jelképe a sípálya közelében felállított hatalmas méretű kereszt, amelyet esténként kivilágítanak.

A Szárkő-hegység

A hegységben két meteorológiai állomás is működik, a Kuntu 1460 m és a Szárkő-csúcson 2190 m magasságban ami az egyik legelszigeteltebb állomás Romániában. A fagyos napok száma a Kuntun 228 nap, még a Szárkőn 331 napot is eléri. 1500 m felett bármikor havazhat. A 2000 m feletti részeken november és május között átlag 1 m hó van.

A Szárkő-hegység

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Nyáron hosszabb túrákra is indulhatunk, mint például a Szárkő csúcs (2190 méter), vagy egy látogatás Poiana Mărului-ra. Mindkettő 9-10 órás túra, télen két napot igényel. Télen-nyáron bárki, akár egy hétre is kirándulhat a Kis Havasba, ha szeret síelni, túrázni – nem unja el magát még akkor sem, ha a gyepes havasi legelő talán kevésbé látványos.

A Szárkő-hegység

Turisztikai szempontból különösen jelentős annak a téli, termikus inverziónak a szerepe, melynek folytán a hideg levegő megtelepszik a völgyekben és a medencékben, vastag, tömött felhőtakaró alatt, miközben odafent minden napfényben fürdik, melegebb van és meglepően jó látási viszonyok mellett széles horizontok nyílnak meg előttünk.

A Szárkő-hegység

https://youtu.be/a-DXv0hoU6M

https://youtu.be/lt-A40Z_Z_0

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük