Kerc, Cisztercita apátság

Kerc, Cisztercita apátság

A kerci monostort 1202-ben Imre király (1196-1204) alapította Erdélyben, Fogarasföldön,  az Olt folyó partján, Szeben megyében és azt a Boldogságos Szűz Máriáról nevezték el. Ez volt a ciszterciek legkeletibb és egyben Erdély és Fogarasföld legjelentősebb kolostora volt, melyben hiteleshely is működött. 1241-ben a tatárok ezt is feldúlták, de 1247-ben sikerült újra életre kelteni.

Kerc, Cisztercita apátság

1280–1262 között a kunok ostromolták valószínűleg azért, mert V. (Kun) László (1272–1290) a biztonság érdekében ide szállíttatta a királyi koronát és egyéb, az uralkodói hatalmat reprezentáló tárgyakat. 1469-ben Mátyás király a kerci cisztercita apátságot eltörölte, birtokait pedig a szebeni prépostsághoz csatolta. A 16. században már részben romos állapotba került; 1648-ban már az északi hajó és a kápolna boltozata is beomlott.

Kerc, Cisztercita apátság

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A keresztház K-i falához a főszentély két oldalán 2-2, egyenes záródású oldalapszis csatlakozik, a főszentély a nyolcszög felével zárul. Bordás keresztboltozat födi, keskeny, csúcsíves ablakai fölött hatkaréjos körablak. A szentély bordáinak záróköve koronás Mária-fő. A főhajó romjaiból megállapítható, hogy csúcsíves, árkádos falaiban kerek, hatkaréjos ablakok voltak.

Kerc, Cisztercita apátság

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

A Ny-i homlokzati fal hatalmas körablakából a mérművek hiányzanak. A falu népe lutheránus lett, a szentélyt fallal határolták a hajó felé, s bejáratul egy román kaput építettek be. A kis létszámú magyar lakosság ellenére, a kolostor melletti iskola falán mai napig is csupán német és magyar nyelven szerepel az „elemi iskola” felirat.

Kerc, Cisztercita apátság

Check Also

Ismerd meg Erdély legszebb helyeit

10 film amit kötelező megnézni, ha Erdélyben élsz, vagy oda indulsz!

Erdélybe és persze a Partiumba, a Bánátba az Anyaországból legtöbben az ott élő majdnem egymillió …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük