Kerc, Cisztercita apátság

Kerc, Cisztercita apátság

A kerci monostort 1202-ben Imre király (1196-1204) alapította Erdélyben, Fogarasföldön,  az Olt folyó partján, Szeben megyében és azt a Boldogságos Szűz Máriáról nevezték el. Ez volt a ciszterciek legkeletibb és egyben Erdély és Fogarasföld legjelentősebb kolostora volt, melyben hiteleshely is működött. 1241-ben a tatárok ezt is feldúlták, de 1247-ben sikerült újra életre kelteni.

Kerc, Cisztercita apátság

1280–1262 között a kunok ostromolták valószínűleg azért, mert V. (Kun) László (1272–1290) a biztonság érdekében ide szállíttatta a királyi koronát és egyéb, az uralkodói hatalmat reprezentáló tárgyakat. 1469-ben Mátyás király a kerci cisztercita apátságot eltörölte, birtokait pedig a szebeni prépostsághoz csatolta. A 16. században már részben romos állapotba került; 1648-ban már az északi hajó és a kápolna boltozata is beomlott.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

Kerc, Cisztercita apátság

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A keresztház K-i falához a főszentély két oldalán 2-2, egyenes záródású oldalapszis csatlakozik, a főszentély a nyolcszög felével zárul. Bordás keresztboltozat födi, keskeny, csúcsíves ablakai fölött hatkaréjos körablak. A szentély bordáinak záróköve koronás Mária-fő. A főhajó romjaiból megállapítható, hogy csúcsíves, árkádos falaiban kerek, hatkaréjos ablakok voltak.

Kerc, Cisztercita apátság

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

A Ny-i homlokzati fal hatalmas körablakából a mérművek hiányzanak. A falu népe lutheránus lett, a szentélyt fallal határolták a hajó felé, s bejáratul egy román kaput építettek be. A kis létszámú magyar lakosság ellenére, a kolostor melletti iskola falán mai napig is csupán német és magyar nyelven szerepel az „elemi iskola” felirat.

Kerc, Cisztercita apátság

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük