Bekeményítettek romániában, továbbra sem lehet utazni!

Járványhejzet Romániában
Járványhejzet Romániában

A Magyarországról érkezők Romániában továbbra
is karanténra számíthatnak!

Mint bejelentette a Román egészségügyi miniszter az új járványügyi intézkedések a korábbi hírekkel ellentétben csak március 27-től lépnek érvénybe, a kereskedelmi egységek és a teraszok tehát szombaton már 18 órakor zárnak.

Florin Cîţu miniszterelnök Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az új korlátozások még pénteken bekerülnek a Hivatalos Közlönybe, de tekintettel arra a rövid időre, amely alatt a kereskedelmi egységeknek alkalmazkodniuk kell, Raed Arafat belügyi államtitkárral arról döntöttek, hogy csak vasárnaptól, azaz március 28-tól lesznek hatályosak az intézkedések.

Csütörtökön este további járványügyi intézkedések bevezetése mellett döntött a kormány. Azokon a településeken, ahol a 7,5 ezreléket meghaladta a fertőzési arány, a hét minden napján 20 órától kezdődik a kijárási tilalom. A kereskedelmi egységeknek 18 órakor be kell zárniuk. Ez esetben akkor enyhítenek a korlátozáson, ha 7 ezrelék alá csökken a ráta. Amennyiben a fertőzöttségi ráta 4 és 7,5 ezrelék közötti, az este 8-tól kezdődő tilalom csak pénteken, szombaton és vasárnap lesz érvényes. A kereskedelmi egységeknek az említett napokon ugyanúgy 18 órakor kell bezárniuk. A szigorításon akkor enyhítenek, ha a fertőzöttségi ráta 3,5 ezrelék alá csökken.

Jelenleg Temesvár, Nagykároly és Szatmárnémeti is karatén alatt áll!

Hogyan utazhatunk Erdélybe?

 • bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó eljárási cselekményen történő részvétel,
 • halaszthatatlan üzleti tevékenység vagy egyéb munkavégzés, (30km-es szabály)
 • egészségügyi ellátás igénybevétele,
 • hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése,
 • fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban,
 • halaszthatatlan családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétel,
 • a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti hozzátartozó gondozása, ápolása,
 • kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel.  
Továbbra sem lehet utazni Erdélybe!
Továbbra sem lehet utazni Erdélybe! 

Kell-e teszt? Igen. Magyarország jelenleg része a „sárga zónának”

Az érvényes zóna besorolást hetente felülvizsgálják, majd az eredményt változás esetén közzéteszik. A sárga zóna országainak felsorolása itt található.

A magas járványügyi veszélyt jelentő országokból („sárga zónából”) Romániába érkező személyek – állampolgárságra való tekintet nélkül!!! – az országba való belépéskor kötelesek bemutatni egy legfeljebb 72 órán belül készült negatív SARS-CoV-2 RT-PCR teszt igazolást. 

A világban szétszórtan élő erdélyi magyarok többsége nem készül hazaköltözni!

Kivételek:

 • a 3 éves vagy ennél kisebb gyermekek;
 • azok a személyek, akik már megkapták a SARS-CoV-2 vírus elleni második oltást is és akik esetében a Romániában való beutazáskor vagy a direkt kontaktus pillanatában már legalább 10 nap telt el a második oltástól. Az oltás meglétét, beleértve a második oltás dátumát az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolása tartalmazza;
 • a SARS-CoV-2 fertőzésen átesett személyek,  akik igazolásként orvosi dokumentumot tudnak felmutatni, hogy ez az országba való beutazást megelőző 90 napban történt, (pozitív RT-PCR teszt a tesztelés időpontjával, orvosi kibocsátólevél vagy az országba való beutazás előtt legfeljebb 14 nappal végzett IgG antitest létét igazoló teszt), vagy a Corona-forms adatbázis ellenőrzése alapján igazolható, hogy legalább 14 nap telt el a megbetegedés időpontja és az országba való beutazás között.
 • a 2,4 tonnát meghaladó legnagyobb megengedett össztömegű teherautók vezetői;
 • a vezetőüléssel együtt 9 férőhelyet meghaladó személyszállító járművek vezetői;
 • az előző két pontban felsorolt autóvezetők, akik munkavégzési céllal utaznak a lakóhelyül szolgáló országból egy másik EU tagországba vagy onnan haza, függetlenül attól, hogy az utazás saját járművel vagy magánúton történik;
 • a repülőgépek személyzete;
 • a diplomáciai kirendeltségek, konzuli hivatalok és más, Bukarestben elismert diplomáciai képviseletek diplomata útlevéllel rendelkező tagjai, a diplomáciai személyzet tagjai, valamint Románia Diplomata és Konzuli Testületének diplomáciai vagy szolgálati útlevéllel rendelkező  tagjai, valamint ezek családtagjai;
 • a Magyarország, Bulgária, Szerbia, Ukrajna és Moldovai Köztársaság területéről Romániába lépő határmenti ingázó munkavállalók, valamint azok a román állampolgárok, akik a fent említett országok gazdasági szereplőinek alkalmazottai, akik a határátlépéskor szerződéssel bizonyítják a szóban forgó gazdasági szereplőkkel való munkaviszonyukat.

Addig is, amíg a járványhelyzet nem lesz jobb, nézd meg a filmet és fedezd fel Erdély csodálatos tájait!

 

Check Also

Román vendégmunkások Németországban

Lassan kiürül Románia, erősen fogynak az Erdélyi Magyarok is. Rövidesen 1 millió Román állampolgár indul nyugatra!

Románia külképviseleteinek jelentései alapján 2019-ben a határon túli romániaiak minisztériuma 9,7 millióra becsülte a külföldön …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük