A migránsok most Románia felől akarnak bejutni Magyarországra

Egyre elkeseredettebben próbálnak bejutni az illegális migránsok Magyarországra. Egy ideje Románia felé próbálják megkerülni a magyar határkerítést az Afganisztánból és Pakisztánból érkezők, új hadiszállásuk pedig a szép erdélyi város, Temesvár lett.

Ebben a kamionban 44 migráns próbált bejutni Magyarországra!
Ebben a kamionban 44 migráns próbált bejutni Magyarországra!

A szerb-magyar határon nagyon nehéz átjutni, Románia felől azonban nincs kerítés, így a migránsok kerülővel próbálnak bejutni hazánk területére. A szerb-román-magyar határhoz Temesvár van legközelebb, így lett a balkáni migrációs útvonal egyik központja. A fűben heverésző migránsok közül többen elmondták, hogy Szerbia felől jöttek és nyugatra akarnak tovább menni, Magyarországon keresztül.

Afgán, Pakisztáni migránsok
Afgán, Pakisztáni migránsok

„Már egy éve úton vagyok, egy hónapja vagyok itt Romániában” – mondta a Bega partján egy afgán férfi. Megmutatta a papírt, hogy letelepedési engedélyt kért, de amikor rákérdeztünk, hogy valóban ott akar-e maradni, rázta a fejét. „Nem, itt nem jó, Németországba akarok eljutni” – válaszolta.

„Pakisztán, Törökország, Görögország, Észak-Macedónia, Szerbia, Románia” – sorolja az útvonalát a pakisztáni férfi, aki állítása szerint már 5 éve elindult a háborús zónából. Egy ideig Törökországban dolgozott, de aztán mégis úgy döntött, Európa felé veszi az irányt. Tartja a kapcsolatot az otthon maradottakkal, de nem akar hazamenni. Testvérei és barátai, akikkel szintén telefonon tartja a kapcsolatot, már Németországban vannak, ő is oda tart. Megkérdeztük, hogy miért jöttek Romániába, miért tesznek ekkora kerülőt, ha úgyis Magyarország felé mennek tovább.

„Magyarországra nagyon nehéz eljutni Szerbiából. Ott a kerítés és a magyar határőrök gyorsan elkapnak” – magyarázza az egyikük. „Kiengedik a kutyákat, azok pedig elkapják a lábunkat.” Ezt olyan átéléssel magyarázza, hogy valószínűleg tapasztalatból beszél, de csak vigyorog, amikor megkérdezzük, járt-e már Magyarországon.

Román határőrök
Román határőrök

A román határőrség éves jelentése alátámasztja azt, hogy újabban Románia felé kerülnek azok, akik Magyarországra akarnak eljutni. 2020-ban jelentősen megnőtt a szabálytalan határátlépések száma: míg 2019-ben 297 szabálytalan határátlépést és 1109 személyt azonosítottak a hatóságok, addig tavaly 687 szabálytalan határátlépést és 4125 menedékkérőt azonosítottak. A legtöbben Szerbia felől érkeztek, 20-70 fős csoportokban. A céljuk az, hogy Temesvár érintésével tovább utazzanak Magyarországra, azon keresztül pedig Nyugat-Európába.

forrás: RIPOST

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük