Romániában terjed a brit mutáns mutációja, ami még elődjén is túltesz

Romániában kimutatták a brit mutáns mutánsát, ami egy még ellenállóbb és fertőzőképesebb vírusvariánssá fejlődött. Sajnos ez a mutáció az oltásokkal szemben is ellenállóbb.

E484K – ez az új mutáns, amely sajnos ellenállóbb az oltásokkal szemben – írja a Transindex.ro. A romániai suceavai Ştefan cel Mare Egyetemen mutatták ki szekvenálással a brit koronavírus mutáció mutációját, amely az eddigi kísérletek alapján ellenállóbb az oltásokkal szemben. A mintát egy olyan páciensétől vették le, aki a közelmúltban nem járt Nagy-Britanniában.

Nagy Britanniában már februárban azonosították ezt a mutációt, de ott elenyésző esetszámot azonosítottak. Most mégis attól tartanak, hogy nagyon gyorsan megnő azoknak a betegeknek a száma, akik ezzel a variánssal fertőződnek meg.

A Reuters ügynökség április 4-én, vasárnap kiadott közleményében felhívja a figyelmet, hogy az E484K-mutáció elterjedésével kapcsolatos aggodalmak Japánban is felmerülnek, ugyanis a tokiói kórházból szekvenált minták körülbelül 70 százaléka mutatja ezt a mutációt. A legnagyobb aggodalomra az ad okot, hogy az E484K mutáció nagyobb rezisztenciát mutat a vakcinák által termelt antitestekkel szemben, ezáltal csökkentve azoknak hatékonyságát.

Magyarországon is megjelenhet a brit mutáns mutációja

“Fel kell készülni arra, hogy ezzel is problémák lesznek” – mondta a brit mutáns mutánsával kapcsolatban Boldogkői Zsolt az ATV Híradójának. Boldogkői szerint a vírus egyre jobban alkalmazkodik az emberi szervezethez. Szerinte ez a fertőzőképesebb és gyorsabban terjedő variáns akár itthon is megjelenhet.

Új mutáció terjed Romániában!
Új mutáció terjed Romániában!

„Az lenne a megoldás, ha ezt az oltásellenességet le lehetne törni, mert ha nem fog sikerülni, akkor elveszítjük ezt az egész háborút a variánsokkal szemben” – fogalmazott Boldogkői. A molekuláris biológus, virológus szerint ha a brit mutáns mutánsa megjelenik Magyarországon, a nyájimmunitáshoz szükséges 80 százalékos átoltottság sem lesz elegendő.

Check Also

Ki szereti a cigányokat Romániában?

Ki szereti a cigányokat Erdélyben és Romániában?

Az IRSOP (Román Közvélemény-kutató Intézet) fölmérése szerint Romániában a lakosság 5 százaléka rokonszenvet, 68 százaléka …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük