Románia jobban teljesít az oltások terén mint Magyarország, az-az megy ezerrel a vakcinaturizmus!

Miért érte meg hazajönni Romániába oltatni? Miért jobb a hazai rendszer, mint a magyarországi? Vagy a németországi? Talán mert nem csak szédíti a kormánypropaganda az embereket!

Zoltán, Magyarország

Nagyon tudatosak vagyunk az egészségünkkel kapcsolatban, ezért az elsők között regisztráltam Magyarországon oltásra. Eddig viszont csak általános visszajelzést kaptam, amit kormányzati tájékoztatásnak neveznek, de leginkább csak dicsekvés. Semmi konkrét visszajelzés nem jött, sem a háziorvostól, sem más hatóságtól, hogy egyszerű, krónikus betegség nélküli személyként mikor kaphatok oltást. Azért választottam végül Romániát, mert átláthatóbb a kommunikáció. Könnyebb nyomon követni a várakozók és regisztráltak számát, hogy egyáltalán mikor van esélyed megkapni az oltást. Másrészt pedig attól féltem, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett hatóanyagot fognak felajánlani, és ha azt nem fogadom el, akkor – kormányzati illetékesek emlegettek ilyet – hátrébb kerülök a várakozási sorban. Az elég kellemetlen lett volna. Amikor regisztráltam, még nem mutatta az oldal, hogy az adott központban milyen oltóanyagot használnak, de mivel elég korlátozott a hatóanyagok száma, ezért mindenki ki tudta számolni, hogy az adott központban mit használnak. Végül az AstraZeneca vakcináját kaptam, aminek ugyan ismertem a lehetséges kockázatait, de ez nem rettentett meg. Azt nem hiszem, hogy Angliából bárki is hazatérne Romániába oltatni, de Magyarországról esélyes, hogy egy kettős állampolgár hazamegy, mert itt még mindig bénáznak. 

Az a tapasztalat, hogy amíg Magyarországon rettegésben tartják az embereket és fejetlenül “folyik” az oltás, addig Romániában minden terv szerint megy!

Romániában csak az Európai gyógyszerügynökség álltal jóváhagyott vakcinákat használják!
Romániában csak az Európai gyógyszerügynökség álltal jóváhagyott vakcinákat használják!

 

 

Laci, Magyarország

Körülbelül egyszerre iratkoztam fel mindkét országban az oltásra, március 15. körül. Én azon az állásponton voltam, hogy minél hamarabb oltanak be, annál jobb, mert nagyon terjed(t) az új variáns. Tehát ahová hamarabb hívnak, oda megyek. Romániában teljesen véletlenül regisztráltam egy Astra Zenecával oltó központban, ahonnan egy héttel később már szóltak is, hogy mehetek. Csak iratkozás után ismertem a civilek által fejlesztett oldalt, és már nem akartam átiratkozni más központba. Egy kicsit tartottam is az Astra Zenecától, de aztán tudatosan nem hagytam magam befolyásolni. Rengetegen kapták meg, és elenyésző számban volt probléma. Magyarországon nem tudom, mikor kerültem volna sorra. Még nem hívtak be. A romániai rendszer átláthatóbb volt egy kicsit, mert volt egy világos forgatókönyv, hogy mikor ki kaphatja meg a vakcinát. Én az online platformból csak azt hiányoltam, hogy nem írta ki melyik oltóponton mivel oltanak, de, ha jól tudom, már orvosolták ezt a problémát. Sok másik erdélyi származású ismerősöm is hasonlóképpen járt el, szinte mindenki Astra Zenecával oltatta be magát.

A Magyar kormánymédia azt hozza le, hogy jól áll oltások terén az ország, közben meg hullanak úgy az emberek, mint ősszel a legyek!

Romániában elégséges mennyiség érkezett a "nyugati vakcinákból, így nem volt szükség az Orosz, vagy Kínai vakcinára!
Romániában elégséges mennyiség érkezett a “nyugati vakcinákból, így nem volt szükség az Orosz, vagy Kínai vakcinára!

Rozália, Magyarország

Már január elején regisztráltunk a férjemmel a magyarországi rendszerben. Először a családorvosnál próbálkoztunk, de ő sem nagyon tudta mi a teendő, az internetes jelentkezést javasolta, ami inkább feliratkozásnak tűnt egy hírlevélre (mert nagyjából az is). A regisztráció után 3 hétre kaptuk a visszaigazoló e-mailt, hogy Magyarország milyen sikeresen menedzseli a vakcinabeszerzéseket, innen tudtuk hogy a rendszerben vagyunk. Azóta még 4 hasonló hangvételű tájékoztatás jött. Márciusban a nem hivatalos kalkulátor az életkorunk alapján írta, hogy valamikor június és október között kerülhetünk volna sorra. A mostani tempóban már május közepét jelzi. Valószínű, hogy Magyarországon egy hónapon belül sorra kerülnénk, de egy olyan vakcinát kapnánk, amit az EU nem fogad el az oltási igazoláshoz. Ez is befolyásolta a döntésünket, hogy a lehető leghamarabb megkapjuk valamelyik nyugati vakcinát. Egyelőre még nem kaptunk magyar “behívót”, de azokat az ismerőseinket, akik igen, mind az orosz vagy a kínai vakcinára hívták. Egy sms jön a családorvostól, aki megmondja, 1-2 napon belül hol kell megjelenni. A romániai rendszerben már január második hetében létrehoztam egy felhasználót, hogy programáljam a szüleim. Február pedig elején meglepően profin és gyorsan sikerült is ez. Ezután elég hamar világossá vált, hogy a romániai rendszer sokkal átláthatóbb, tervezhetőbb, szervezettebb, és az általunk biztonságosabbnak tekintett nyugati vakcinákat használnak. Amikor március 15-én általánosan elérhető lett a lakosság regisztrációja, éltünk is a lehetőséggel. Készültünk húsvétra amúgy is hazajönni, a munka pedig nem jelentett akadályt mert home officeban dolgozunk, az mindig jön velünk. Tehát nem volt nehéz megoldani, hogy egy második vakcina is beleférjen. A sors iróniája, hogy a férjem az első oltás után 3 nappal elkapta a Covidot, így a 4 hétből 2 hetet karanténban töltünk. Szerencsére enyhe lefolyású, talán az első adag Modernának is köszönhetően.

Magyarországon minél több a beoltott ember, annál több az elhunyt!

Fedezd fel TE is Székelyföld csodálatos tájait a kisfilmben!

forrás: Transindex

Check Also

Román vendégmunkások Németországban

Lassan kiürül Románia, erősen fogynak az Erdélyi Magyarok is. Rövidesen 1 millió Román állampolgár indul nyugatra!

Románia külképviseleteinek jelentései alapján 2019-ben a határon túli romániaiak minisztériuma 9,7 millióra becsülte a külföldön …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük