Lassan kiürül Románia, erősen fogynak az Erdélyi Magyarok is. Rövidesen 1 millió Román állampolgár indul nyugatra!

Román vendégmunkások Nyugat-Európában.
Román vendégmunkások Nyugat-Európában.

Románia külképviseleteinek jelentései alapján 2019-ben a határon túli romániaiak minisztériuma 9,7 millióra becsülte a külföldön élő román állampolgárok számát – közülük 5,6 millió frissen kitelepedett vendégmunkás, 4,1 millió személy pedig őshonos közösségként él más államok területén.

Román vendégmunkások Nyugat-Európában.
Román vendégmunkások Nyugat-Európában.

A külföldön dolgozó romániai vendégmunkások számát, tehát azokét akik nem folyamatosan végeznek külföldön mukát, esetleg csak szezonjelleggel, a gazdasági portálok 4 millióra főre becsülik, pontos számukról azonban nincsnek hiteles adatok, mert többségük nem jelenti be a hatóságoknak, hogy külföldre költözött, vagy külföldön feketén vállal munkát.

A külföldi munkát vállalók védelméről hozott rendeletet a Román kormány.

A külföldön munkát vállaló román állampolgárok védelmében sürgősségi rendelettel módosította a munkaközvetítők kötelezettségeit 2021.04.28-i szerdai ülésén a Román kormány. A Romániában külföldi munkavégzésre munkaerőt toborzó ügynökségeknek ezentúl nemcsak statisztikai összegzéseket kell küldeniük a munkaügyi hivataloknak, hanem nyilvántartásba kell venniük a külföldre küldött munkavállalókat, a munkaközvetítésért pedig nem kérhetnek semmilyen díjat, vagy illetéket tőlük. Ha tíznél nagyobb csoportokról van szó, gondoskodniuk kell arról, hogy hivatalosan bejegyzett személyszállító cég vigye őket a célállomásra.

A munkaközvetítőknek ezentúl írásos szerződést kell kötniük a jelentkezőkkel, és gondoskodniuk kell arról, hogy a külföldi munkáltató által felajánlott munkaszerződést nemcsak a célország nyelvén, hanem románul is, még külföldre utazásuk előtt kézhez kapják a munkavállalók.

A hazai média több ízben tudósított olyan esetekről, amikor a jobb megélhetés reményében külföldi munkára jelentkező román állampolgárok kiszolgáltatott helyzetbe, embertelen körülmények közé, vagy éppenséggel rabszolgaságra jutottak a célországokban. Más esetekben a jelentkezőket megsarcoló állítólagos munkaközvetítő magukra hagyta őket külföldön a beígért munkahely nélkül.

A koronavírus-járvány miatt Raluca Turcan munkaügyi miniszter szerint egymilliót közelítő számban tértek vissza az országba az utóbbi másfél évben a külföldi megélhetésüket elveszítő romániai vendégmunkások, így várható, hogy a járvány megfékezése nyomán a román állampolgárok újabb hulláma próbál külföldi megélhetést keresni, köztük szép számmal lesznek romániai magyarok is. Ha csak az átlag statisztikákat nézzük, ez 60-70 ezer Erdélyi magyart érint.

Az alábbi linken a Németországba készülők informálódhatnak: Németországi Magyarok DE

Ismerd meg TE is Erdély 7 csodáját a filmünkben!

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük