A határon túlról érkező zarándokok részvétele ugyan lehetséges a Csíksomlyói búcsún, de a szervezők nem javasolják.

Mit érdemes tudni a Csíksomlyói búcsúról?

Idén 2021-ben Magyarországi zarándokok is részt vehetnek a Csíksomlyói búcsún

Az Anyaországból a Csíksomlyói búcsúba érkezőknek fontos betertani a határátlépés szabályait, amit egy korábbi cikkünkben leírtunk:

Figyelem: módosultak a Romániába való beutazás szabályai!

Ebben az évben – szabályozott keretek között – ismét zarándokok tízezrei érkezhetnek Csíksomlyóra a pünkösdi búcsúra. A szombati ünnepi szentmise visszatér a Kis- és Nagysomlyó hegyek közötti nyeregbe. A búcsún való részvétel nincsen feltételekhez kötve, egyedüli kizáró ok az lehet, ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit mutatja, ez esetben az ellenőrzőpontokon kiszűrhetik az illetőt, és elutasíthatják a részvételét. A zarándokok részére a területileg illetékes főesperesi hivatalokon keresztül nyakba akasztható, különböző színkódokkal ellátott zarándokkártya igényelhető. Ez a kártya tartalmazza a legfontosabb információkat és segíti a híveket a tájékozódásban, és a színkódok alapján lesznek kijelölve a helyek a nyeregben a különböző esperesi kerületek számára. Használata ugyan ajánlott, de nem kötelező, ahogy a koronavírus-elleni védőoltáshoz sem kötik a részvételt.

A Csíksomlyói búcsú ideje alatt lezárt utcák - fotó: Csíkszereda polgármesteri hivatala
A Csíksomlyói búcsú ideje alatt lezárt utcák – fotó: Csíkszereda polgármesteri hivatala

A parókiákon átvehetők a búcsús zarándokkártyák, a csíkszeredai polgármesteri hivatal szerdai közlése szerint a búcsúszervezéssel kapcsolatos járványügyi szabályozások kedvezően alakultak, ezért a zarándokok a kártyák nélkül is felvonulhatnak a somlyói nyeregbe. „A zarándokkártyák így elsősorban a hegynyeregben való tájékozódásban segítenek, de jelképes emlékként is szolgálnak” – írták a városháza hivatalos közösségi oldalán.

parkolóhelyek - fotó: Csíkszereda polgármesteri hivatala
parkolóhelyek – fotó: Csíkszereda polgármesteri hivatala

Kötelező lesz viszont a maszkviselés a pünkösdi búcsús fogadalmi misén, és a családok között a 1,5 méteres távolság betartása. Hogyan, honnan érkezhetnek? Fontos tudni, hogy szervezett autóbuszos különjáratokkal nem érkezhetnek a zarándokok ebben az évben. Ezen kívül utazhatnak a hívek személyautókkal, vonattal, és megengedett a szekeres, lovas, kerékpáros, gyalogos zarándoklat is. A határon túlról érkező zarándokok részvétele ugyan lehetséges, de a szervezők nem javasolják. Az anyaországból és más országokból Csíksomlyóra látogató zarándokok részt vehetnek a pünkösdi búcsún, de a határátlépés saját felelősségre, a hatályos szabályozások alapján történik. Arra kérik a más országokból érkező zarándokokat, hogy lehetőleg a testvértelepülések keresztaljával vonuljanak a somlyói hegynyeregbe.

 

További információk: MASZOL

Check Also

határátlépés románia felé

Aki most indul Erdély felé, az számoljon több órás várakozással.

TÖBB ÓRÁRA NÖVEKEDETT A VÁRAKOZÁSI IDŐ A VÁLLAJI ÉS A CSENGERSIMAI HATÁRÁTKELŐHELYEN! A megnövekedett utasforgalom …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük