A határon túlról érkező zarándokok részvétele ugyan lehetséges a Csíksomlyói búcsún, de a szervezők nem javasolják.

Mit érdemes tudni a Csíksomlyói búcsúról?

Idén 2021-ben Magyarországi zarándokok is részt vehetnek a Csíksomlyói búcsún

Az Anyaországból a Csíksomlyói búcsúba érkezőknek fontos betertani a határátlépés szabályait, amit egy korábbi cikkünkben leírtunk:

Figyelem: módosultak a Romániába való beutazás szabályai!

Ebben az évben – szabályozott keretek között – ismét zarándokok tízezrei érkezhetnek Csíksomlyóra a pünkösdi búcsúra. A szombati ünnepi szentmise visszatér a Kis- és Nagysomlyó hegyek közötti nyeregbe. A búcsún való részvétel nincsen feltételekhez kötve, egyedüli kizáró ok az lehet, ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit mutatja, ez esetben az ellenőrzőpontokon kiszűrhetik az illetőt, és elutasíthatják a részvételét. A zarándokok részére a területileg illetékes főesperesi hivatalokon keresztül nyakba akasztható, különböző színkódokkal ellátott zarándokkártya igényelhető. Ez a kártya tartalmazza a legfontosabb információkat és segíti a híveket a tájékozódásban, és a színkódok alapján lesznek kijelölve a helyek a nyeregben a különböző esperesi kerületek számára. Használata ugyan ajánlott, de nem kötelező, ahogy a koronavírus-elleni védőoltáshoz sem kötik a részvételt.

A Csíksomlyói búcsú ideje alatt lezárt utcák - fotó: Csíkszereda polgármesteri hivatala
A Csíksomlyói búcsú ideje alatt lezárt utcák – fotó: Csíkszereda polgármesteri hivatala

A parókiákon átvehetők a búcsús zarándokkártyák, a csíkszeredai polgármesteri hivatal szerdai közlése szerint a búcsúszervezéssel kapcsolatos járványügyi szabályozások kedvezően alakultak, ezért a zarándokok a kártyák nélkül is felvonulhatnak a somlyói nyeregbe. „A zarándokkártyák így elsősorban a hegynyeregben való tájékozódásban segítenek, de jelképes emlékként is szolgálnak” – írták a városháza hivatalos közösségi oldalán.

parkolóhelyek - fotó: Csíkszereda polgármesteri hivatala
parkolóhelyek – fotó: Csíkszereda polgármesteri hivatala

Kötelező lesz viszont a maszkviselés a pünkösdi búcsús fogadalmi misén, és a családok között a 1,5 méteres távolság betartása. Hogyan, honnan érkezhetnek? Fontos tudni, hogy szervezett autóbuszos különjáratokkal nem érkezhetnek a zarándokok ebben az évben. Ezen kívül utazhatnak a hívek személyautókkal, vonattal, és megengedett a szekeres, lovas, kerékpáros, gyalogos zarándoklat is. A határon túlról érkező zarándokok részvétele ugyan lehetséges, de a szervezők nem javasolják. Az anyaországból és más országokból Csíksomlyóra látogató zarándokok részt vehetnek a pünkösdi búcsún, de a határátlépés saját felelősségre, a hatályos szabályozások alapján történik. Arra kérik a más országokból érkező zarándokokat, hogy lehetőleg a testvértelepülések keresztaljával vonuljanak a somlyói hegynyeregbe.

 

További információk: MASZOL

Check Also

Gyergyóremetei repülőtér

Székelyföldön, Gyergyóremetén repülőtér épül és még az idén át is adják.

Olyan repülőteret építenek Gyergyóremetén, amely utasszállítók fogadására is képes lesz. Az utóbbi időben Csíkban és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük