Ki tudja mennyien élnek Romániában, Erdélyben, vagy Székelyföldön?

Fogalmuk sincs a hatóságoknak, hány román, Erdélyi Magyar, vagy Székely él külföldön!

Nem csak az Anyaországban, hanem Erdélyben, a Partiumban és a Bánátban élő Magyarság között is nincs olyan, akinek egy rokona, barátja, vagy ismerőse ne élne külföldön tartósan! Persze a politikusok szerint minden rendben van, de az emberek többsége tudja, hogy csak folyamatosan hülyítik őket! Jó példa erre az a cikk, amiben Hargita megye tanácsa kábítja az embereket!

 

Csak Németországben Mühlhausen és környékén többb száz Székely él! (Személyes tapasztalat)

Az egyik hivatal 107 ezer Németországban élő választópolgárról tud, a másik minimum négyszer annyiról. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) május elején közzétette a választói jegyzékben szereplő személyek frissített névsorát. Az intézmény adatai szerint 754 882 romániai választópolgár él külföldön. Ez az érték már első ránézésre gyanúsan alacsony, hát még ha összevetjük más uniós tagországok hivatalos adataival. Az olasz statisztikai hivatal, az IStat 2020-ban 1,15 millió, Itáliában letelepedett román állampolgárról tudott. Az AEP adatbázisában ezzel szemben mindössze 69 931 Olaszországban élő román állampolgár szerepel. Hogy ez utóbbi adat teljesen komolytalan, már abból kiderül, ha összevetjük az Országos Statisztikai Intézet (INS) számaival. Az INS 60 843 olyan román állampolgárról tud, aki a rendszerváltás óta véglegesen Olaszországba távozott.

Román vendégmunkások Németországban
Román vendégmunkások Németországban

Náluk minden bizonnyal sokkal többen vannak azok, akik csak munkavállalási szándékkal mentek Olaszországba. Ők idehaza az ideiglenes kivándorlók kategóriájába tartoznak, az INS statisztikáiban pedig ömlesztve szerepelnek, a célországonkénti számuk nem ismert. Hasonló a helyzet Németország tekintetében is. A hazai hatóságnak 106 970, német földön élő román választóról van tudomása, míg a berlini román nagykövetség szerint 722 ezren vannak. Ezek egy része kiskorú, azonban ha átlagban 2 felnőttre jutó 1,5 gyerekkel és serdülővel számolunk, még mindig marad 412 ezer választójoggal rendelkező személy. Ez a szám kb. négyszerese annak, ami a választási hatóság nyilvántartásában szerepel.

A hivatalnokok pedig csak ülnek az irodában busás állami fizetéssel a zsebükben, amíg az egyszerű emberek idegenben kemény munkát végeznek!

Román vendégmunkások Nyugat-Európában.
Román vendégmunkások Nyugat-Európában.

A Romániai diaszpóráról ITT találhatunk adatokat és ne felejtsük, ha a népszámlálási adatokat arányosan vesszük, a kivándoltak 6.5%-a Magyar anyanyelvű!

Persze Wikipédia adatai is elég viccesek, hogy Svájcba csak 21,593 személy, az Magyarországba pedig CSAK 30,924 Román állampolgár emigrált, telepedett le!

Becslések szerint Románia hivatalos lakosságának a 20-25%-a él tartósan más országban, Ha ezekkel az adatokkal számoljuk a Romániai Magyarságot, akkor már nem él 1 millió magyar Erdélyben! Aggasztóak ezek az adatok!

Ebben a cikkünkben megírtuk, hogy mennyi pénzt utalnak haza a vendégmunkások!

Ömlik a pénz Székelyföldre! Elképesztő összegeket visznek haza a nyugaton dolgozó Székelyek!

Ha globálisan vizsgáljuk a hivatalos számokat, akkor is látszik, hogy az AEP adatai nincsenek köszönőviszonyban a valósággal. Az INS statisztikáiban 604 330 a végleges kivándorlók száma az 1990 és 2019 közti időszakban. Az országból való távozásukkor egy részük még kiskorú volt, azonban sokan közülük időközben nagykorúvá váltak, míg a felnőttek egy része elhunyt. Mindezek a változások nagyságrendileg nem befolyásolhatták ezt az értéket, a hivatalos statisztikában szereplő, életben levő választópolgárok száma minden  bizonnyal 500 ezer felett van. Náluk sokkal többen vannak azonban az ideiglenes kivándorlók, akik nem véglegesen távoztak Romániából, azonban 12 hónapnál többet szándékoznak külföldön tölteni. Biztosra vehető, hogy ezek egy része idővel végleges emigránssá válik. Az INS többmillió ideiglenes kivándorlót tart nyilván, egy részük időközben hazatért. 2019-ben 233 736 ideiglenes kivándorló hagyta el Romániát, de nagyon valószínű, hogy a valóságban többen voltak. 2015 és 2019 között a számuk meghaladja az 1,1 milliót. Marian Preda szociológus, a Bukaresti Egyetem rektora úgy véli, hogy a romániai hatóságoknak azért nincs fogalmuk a külföldön élő állampolgárok valós számáról, mivel nem rendelkeznek a népességmozgás monitorozását lehetővé tevő mechanizmussal, eszköztárral. „Nem létezik minden polgármesteri hivatalban lakossági nyilvántartó. Ilyen csak vagy 400 működik, ellenben polgármesteri hivatal 3 300, falu pedig kb. 10 ezer van. A hivatalnokok egyszerűen nem tudják, hogy mi történik a falvakban. Ülnek az irodákban, és várják, hogy jöjjenek az emberek” – nyilatkozta Marian Preda.

forrás: Deutsche Welle

 

Ezt a falut a külföldön dolgozó emberek építették ilyenné!

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük