Megy az ingatlanmutyi Erdélyben, a Zsibói kastély magyar kormányközeli oligarhák zsebében landolt!

A Zsibói Wesselényi kastélyt a Kolozsváron bejegyzett Micro Vision Consult Kft. vásárolta meg április 20-án, bő egy héttel azelőtt, hogy a Szilágy megyei önkormányzat a megvásárlásról döntött volna.

1 óra alatt államosították, 16 évig pereskedtek érte, most 2021-ben 1 hónap alatt háromszor cserélt gazdát!

Wesselényi kastély, Zsibó
Wesselényi kastély, Zsibó

A Micro Vision Consult Kft. Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozó Manevi Zrt.-nek adta el. A Manevi Zrt.-t azóta egy másik céggel és összesen négy értékes külföldi ingatlant a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak ajándékozott. Az alapítványt csak 2021. március 3-án jegyezte be a bíróság a Magyar kormány utasításainak megfelelően.  Eddig senkinek se tünt fel, hogy a Micro Vision Consult Kft, amit csak 2020 januárjában jegyeztek be, üzleti tanácsadással foglalkozik, tavalyi árbevétele (2020) 108 349 lej (8,1 millió forint) volt. A kastélyért 800 ezer eurót (288 millió forint) fizetett az üzletet lebonyolító Artmark Historical Estate Kft.-nek. Persze ne higgyük azt, hogy a kastélyt jó cél érdekében fogják majd felhasználni, sajnos az a Fidesz utáni világba lett menekítve. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára lett a kuratóriumi elnöke az új, Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak, amely külügyes két cég formájában 15,8 milliárd forintos vagyont kapott a kormánytól. Magyar Levente mellett a kuratóriumba került még Jákli Gergely, Kiss-Parciu Péter (regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár), Pacsay-Tommasich Orsolya Mária (a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára) és Virág Zsolt.

Wesselényi kastély, Zsibó
Wesselényi kastély, Zsibó

Fontos tudni, hogy a kuratórium az alapítvány kezelő szerve. Az alapítás után a kuratóriumi tagok rendelkeznek az alapítvány további sorsáról, az-az a vagyonával is rendelkeznek és el nem számoltathatóak. Az alapítás után a kezelő szerv az általános ügydöntő, ügyvezető és képviseleti szerv. Dönt az alapítvány stratégiai kérdéseiben, a programokról, az alapítvány működési irányáról, az alapítványi vagyon felhasználásáról vagyis az alapítás után az ő kezében van az alapítványi célok megvalósulásának felelőssége és az alapítvány teljes vagyonával rendelkezik, semmilyen elszámoltathatósági felelősséggel!

Ki is bízhatta meg a céget a kastély megvásárlásával – Szíjártó Péter

Két állami céggel négy drága külföldi ingatlant adott egy alapítványnak a kormány

 

Zsibón található Wesselényi-kastélyt Erdély egyik legszebb barokk épületeként tartják számon, amely a Szilágyság egyik legmeghatározóbb kulturális öröksége. A kastély építését 1778-ban kezdték el, mai formáját idősebb Wesselényi Miklós idejében nyerte el, a kastély melletti lovardát is ő építtette 1771-ben. A Wesselényiek büszkesége volt a messze földön híres zsibói ménes, amely apáról fiúra szállt. A kastély 1810-re készült el teljesen. Az épületen barokk és klasszicista építészeti elemek keverednek, nagy árkádos loggiája és a középkori hagyományoknak megfelelő négy sarokbástyája különösen látványos”. A Maszol arról is ír, hogy az államosítás után a kastélyt megrongálták, aztán iskola, majd pionírok háza és múzeum lett belőle.

Arról nincs hír, hogy a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak milyen tervei vannak a zsibói kastéllyal.

Erdélyi várak, kastélyok madárszemmel.

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük