Megy az ingatlanmutyi Erdélyben, a Zsibói kastély magyar kormányközeli oligarhák zsebében landolt!

A Zsibói Wesselényi kastélyt a Kolozsváron bejegyzett Micro Vision Consult Kft. vásárolta meg április 20-án, bő egy héttel azelőtt, hogy a Szilágy megyei önkormányzat a megvásárlásról döntött volna.

1 óra alatt államosították, 16 évig pereskedtek érte, most 2021-ben 1 hónap alatt háromszor cserélt gazdát!

Wesselényi kastély, Zsibó
Wesselényi kastély, Zsibó

A Micro Vision Consult Kft. Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozó Manevi Zrt.-nek adta el. A Manevi Zrt.-t azóta egy másik céggel és összesen négy értékes külföldi ingatlant a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak ajándékozott. Az alapítványt csak 2021. március 3-án jegyezte be a bíróság a Magyar kormány utasításainak megfelelően.  Eddig senkinek se tünt fel, hogy a Micro Vision Consult Kft, amit csak 2020 januárjában jegyeztek be, üzleti tanácsadással foglalkozik, tavalyi árbevétele (2020) 108 349 lej (8,1 millió forint) volt. A kastélyért 800 ezer eurót (288 millió forint) fizetett az üzletet lebonyolító Artmark Historical Estate Kft.-nek. Persze ne higgyük azt, hogy a kastélyt jó cél érdekében fogják majd felhasználni, sajnos az a Fidesz utáni világba lett menekítve. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára lett a kuratóriumi elnöke az új, Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak, amely külügyes két cég formájában 15,8 milliárd forintos vagyont kapott a kormánytól. Magyar Levente mellett a kuratóriumba került még Jákli Gergely, Kiss-Parciu Péter (regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár), Pacsay-Tommasich Orsolya Mária (a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára) és Virág Zsolt.

Wesselényi kastély, Zsibó
Wesselényi kastély, Zsibó

Fontos tudni, hogy a kuratórium az alapítvány kezelő szerve. Az alapítás után a kuratóriumi tagok rendelkeznek az alapítvány további sorsáról, az-az a vagyonával is rendelkeznek és el nem számoltathatóak. Az alapítás után a kezelő szerv az általános ügydöntő, ügyvezető és képviseleti szerv. Dönt az alapítvány stratégiai kérdéseiben, a programokról, az alapítvány működési irányáról, az alapítványi vagyon felhasználásáról vagyis az alapítás után az ő kezében van az alapítványi célok megvalósulásának felelőssége és az alapítvány teljes vagyonával rendelkezik, semmilyen elszámoltathatósági felelősséggel!

Ki is bízhatta meg a céget a kastély megvásárlásával – Szíjártó Péter

Két állami céggel négy drága külföldi ingatlant adott egy alapítványnak a kormány

 

Zsibón található Wesselényi-kastélyt Erdély egyik legszebb barokk épületeként tartják számon, amely a Szilágyság egyik legmeghatározóbb kulturális öröksége. A kastély építését 1778-ban kezdték el, mai formáját idősebb Wesselényi Miklós idejében nyerte el, a kastély melletti lovardát is ő építtette 1771-ben. A Wesselényiek büszkesége volt a messze földön híres zsibói ménes, amely apáról fiúra szállt. A kastély 1810-re készült el teljesen. Az épületen barokk és klasszicista építészeti elemek keverednek, nagy árkádos loggiája és a középkori hagyományoknak megfelelő négy sarokbástyája különösen látványos”. A Maszol arról is ír, hogy az államosítás után a kastélyt megrongálták, aztán iskola, majd pionírok háza és múzeum lett belőle.

Arról nincs hír, hogy a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak milyen tervei vannak a zsibói kastéllyal.

Erdélyi várak, kastélyok madárszemmel.

Check Also

Gyergyóremetei repülőtér

Székelyföldön, Gyergyóremetén repülőtér épül és még az idén át is adják.

Olyan repülőteret építenek Gyergyóremetén, amely utasszállítók fogadására is képes lesz. Az utóbbi időben Csíkban és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük