Zeteváralja – ahol a Nagy-Küküllő árja megpihen a víztározóban

Zeteváralja
Zeteváralja

A Deság-csúcson (818 m), a Nagy-Küküllő bal partján egy nagyon régi vár állt. A vaskorban épült és a római korban is fennállhatott. Orbán Balázs „Kicsiny sasfészek”-nek nevezte. A vár pusztulása a legenda szerint Isten büntetése. Zete – a várúr – nem akarta a keresztény vallást elfogadni, sőt pogány módon káromolta Istent. Ezért a Fennvaló sújtó keze eltörölte a várát és büszke pogány urát két lányával együtt.

Ismerd meg TE is Erdély 7 csodáját a filmünkben:

Zetelaka és Zeteváralja egy fontos része Székelyföldnek, hiszen innen indul az út fel a Madarasi-Hargitára és a Zeteváraljai víztározó gátján nem csak a turisták, hanem a helyi lakosok is meg.megállnak elcsodálkozni a mesterséges tavon, ami minden időszakban látványos.

A Zeteváraljai víztározó
A Zeteváraljai víztározó

Egy kitűnő választás, ha szállást keresel Zeteváralja közelében!

Eszter Vendégház – Zetelaka

A Zeteváraljai víztározó
A Zeteváraljai víztározó

A zeteváraljai víztározót Székelyföldön, Hargita megyében, Zeteváralja közelében található. A Nagy-Küküllő felső szakaszának egyetlen mesterséges tava. Építése 1975-ban kezdődött, és 1992-ben fejeződött be. A cél árvízvédelem és folyószabályozás volt, de a helyiek energetikai, idegenforgalmi és környezetvédelmi célok szolgálatát is remélik tőle. Az építés során kb. 3 millió m³ földet mozgattak meg, több mint 70 000 m³ betont használtak fel.

A Zeteváraljai víztározó
A Zeteváraljai víztározó

 

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

 

A Zeteváraljai víztározó
A Zeteváraljai víztározó

A munkálatokat közel 300 ember végezte. A vízgyűjtő tó jelentősége akkor látható igazán, amikor például a közeli Nyikó mentén az évente ismétlődő árvizek tetemes anyagi károkat okoznak. A víztározó egyrészt védi a völgymenetben elterülő településeket a levonuló árvizektől, másrészt tartós szárazság esetén biztosítja a Nagy-Küküllő megfelelő vízhozamát. Az Y-alakú víztározó 49 millió köbméter vizet tud befogadni, a mesterséges tó hossza 2,6 km, amelyből 1,4 km az egykori Nagy-Küküllő hosszában terül el. A vízfelület szélessége 400–800 méter, a két elágazásban, a Nagy-Küküllő és a Sikaszó mentén pedig 150–200 m között váltakozik.

Zeteváralja
Zeteváralja

 

Zeteváralja
Zeteváralja

 

 

Zeteváralja
Zeteváralja

 

Zeteváralja
Zeteváralja

Erdély legszebb helyeit a térképünkön találod! 

 

 

 

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük