A leggazdagabb székely Magyarországon él, de Székelyföldön magánrepülőteret épít!

Az 57. helyen lépett be 2021-ben a leggazdagabb magyarok listájára Balázs Attila, Gyergyóremetei születésű székely. A Bayer Construct építőipari cégcsoport tulajdonosának vagyonát 27 milliárd forintra becsülték. Balázs Attilát nemrégiben kavicskirállyá koronázta a kormány!
 
Balázs Attila - forrás: Magyar építők
Balázs Attila – forrás: Magyar építők
 
Balázs Attila a Hargita megyei Gyergyóremetén született 1975-ben. Három gyerek édesapja. 1996-ban Magyarországra ment boldogulást keresni, ahol kezdetben ipari alpinizmussal kereste a kenyerét. 2003-ban alapították cégüket, amely azóta cégcsoporttá nőtt és jelenleg több mint 1000 alkalmazottat foglalkoztat. 2019-ben vehette át a Hargita megyéért díjat. Az indoklás szerint: „Abból a kapcsolati tőkéből, amit megteremtett, abból, amit létrehozott kitartó munka, tudás, tehetség, ambíció által és ami által sikeres lett, visszafordít „valamit” a szülőfalujába.” A szülőfaluja mellet például repülőteret építtet. Ő is azok a magyarok közé tartozik, akiknek magánrepülőgépük van. A repülőtér tehát szorosan összefügg más, a körzetben lévő fejlesztésekkel. A repülőtér elsősorban üzleti célú repülések kiszolgálására létesül, a prémium-kategóriás termékek, illetve alkatrészek és szakemberek szállítására. „A Remetén zajló beruházásainkhoz mindenképpen szükséges a gyors megközelíthetőség” – nyilatkozta az üzletember, és ez a logika mindenképp jogos, tekintve, hogy a jó közúti kapcsolatok kiépítése még mindig finoman szólva hiányos, a román kormány sztrádaépítési tervei nagyjából elkerülik Székelyföldet. A repülőtér azért is létesült, mert a testvére cégei annak ellenére, hogy a kiírt feltételeknek nem feletek meg 4,3 milliárd forint Magyar Állami támogatást nyert (13,5 millió euró) vissza nem térítendő támogatást nyújtott, egy sajtóbeszámoló szerint egy tejfeldolgozó és egy hűtőház felépítését tervezik. A projekt összértéke 28 millió euró. Persze a repülőtér mellett egy luxus szálloda is épül a tervek szerint! A helyiek először úgy tudták, hogy majd WIZZ air gépek is le fognak majd szállni, majd fellendül a turizmus, de a WIZZ flottájában nincs olyan kicsi gép, ami leszállhatna a Gyergyóremetei reptéren.
 
Gyergyóremete - tejporgyár - fotó: Hargitanépe.ro
Gyergyóremete – tejporgyár – fotó: Hargitanépe.ro
 
Ez a projekt is hozzájárulhat ahhoz, hogy a fiatalok ne menjenek külföldre, vagy onnan hazatérjenek! Biztosan jól fizető állások jön létre a tejüzemben, ahol Európai bérezés jár majd a kemény munkáért!!! A székely gazdák is jól járnak, hiszen a kiemelt összegért átvett tejből megfelelően meg tudnak majd élni és fejleszthetik a gazdaságukat.
 
A gazdák ahhoz, hogy megfelelő ellentételezést kapjanak a tejükért, meg kell szerezniük a BIO minősítést, hiszen a tejporgyárban főleg tápszer alapanyagokat állítanak majd elő!
 
Balázs Attila sikerességét az is mutatja, hogy idén márciusban 933,1 millió forintos állami támogatást kapott a Bayer Construct Zrt. a Pénzügyminisztériumtól toronydaru beszerzésére. A beruházás helye a kormány honlapjára feltöltött adatközlés szerint Biharkeresztes. Sajnos azt nem lehet tudni, hogy milyen építkezéshez használják majd a darut, illetve milyen pályázat keretében jutott a támogatáshoz. Annyi kideríthető az interneten, hogy a Bayer cégcsoportnak Biharkeresztesen van egy térkőgyára, ott működik a Viastein Kft. üzeme, amelynek bővítésére a kormány 2,8 milliárd forintos támogatást nyújtott, így elképzelhető, hogy a daru ennek keretében érkezik a határmenti településre.
 

 
források: átlátszó.hu,  Átlátszó.erdély, IHO.hu, HVG. 
 
 
 

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük