Egyre nehezebb lesz átlépni a határt Románia felé, most beutazási nyomtatványt kell mindenkinek kitöltenie!

határátkelő Románia és Magyarország között - Ártánd
határátkelő Románia és Magyarország között – Ártánd

Az intézkedés karácsony előtt lép életbe, de hamarosan újabb járványügyi intézkedéseket hoznak.

December 20-tól beutazási formanyomtatványt (Passenger Locator Form) kell kitölteniük a Romániába beutazó személyeknek – jelentette be vasárnap Raed Arafat. A katasztrófavédelmi államtitkár Alexandru Rafila egészségügyi miniszterrel közös sajtótájékoztatón ismertette az országban karácsony előtt bevezetendő intézkedéseket a járvány terjedésének a megfékezésére. Arafat szerint a beutazási formanyomtatványt sok ország bevezette már, s ez abban segíti a hatóságokat, hogy szükség esetén felvehessék a kapcsolatot a határátlépés után a beutazó személyekkel.

„TUDNUNK KELL, HOGY HOL KERESSÜK AZOKAT, AKIK ESETLEG FERTŐZÖTTEKKEL ÉRINTKEZTEK. MEGTUDHATJUK TŐLÜK AZT IS, HOGY KIK ÜLTEK MELLETTÜK A BUSZON VAGY REPÜLŐN, AMIKOR BEUTAZTAK AZ ORSZÁGBA”

– idézte az államtitkárt az Agerpres hírügynökség.

határátlépés románia felé
határátlépés románia felé

Alexandru Rafila közölt, hamarosan kötelezővé teszik a 48 óránál frissebb PCR-teszt bemutatását Románia határain azok számára, akik az EU-n kívülről érkeznek az országba. Az oltatlanoknak kötelező tíz napra karanténba vonulniuk. Az EU tagországaiból érkezőktől továbbra is az EU-s digitális covid-igazolványt kérik a határnál.

„AKIK NINCSENEK BEOLTVA, VAGY NEM ESTEK ÁT AZ ELMÚLT HAT HÓNAPBAN A BETEGSÉGEN, ÉS A VÖRÖS ZÓNÁBA SOROLT ORSZÁGBÓL ÉRKEZNEK, 72 ÓRÁNÁL NEM RÉGEBBI PCR-TESZT FELMUTATÁSÁVAL TÍZ NAPRA, TESZT NÉLKÜL 14 NAPRA KERÜLNEK KARANTÉNBA”

– tett hozzá az egészségügyi miniszter.

Romániában a hét végére tovább csökkent a koronavírus terjedése. Az elmúlt 24 órában immár ezernél kevesebb (916) új fertőzöttet diagnosztizáltak. Hasonló, ezer alatti értéket legutóbb augusztus utolsó napjaiban jegyeztek. A hét során összesen 9087-en betegedtek meg, ami 36 százalékkal kevesebb, mint az egy héttel korábbi összesített adat.

Az országban immár csak két megyében (Kolozsban és Aradon) kettő fölötti fertőzöttségi ráta, ami azt jelenti, hogy csak ebben a két megyében jutott kettőnél több új eset ezer lakosra az elmúlt két hétben. Az elmúlt napon jegyzett 73 halálesettel a járvány halálos áldozatainak a száma 57 099-re emelkedett Romániában. A hivatalos közlés szerint a vasárnap bejelentett halálos áldozatok közül tízen oltottak voltak.

Jelenleg 5684 személyt kezelnek koronavírus-fertőzéssel romániai kórházakban, három és félszer kevesebbet, mint hat héttel ezelőtt. Hosszú idő óta szombaton esett először ezer alá az intenzív terápián kezelt súlyos esetek száma. Hasonló értéket legutóbb szeptember 21-én jegyeztek.

Forrás:   MTI

Check Also

Romániában lopnak, magyarországon meg korruptak a politikusok

Az már gáz, amikor román védelmi miniszter szerint az ország kultúrájának része, hogy lopnak!

A román védelmi miniszter szerint a Mihail Kogălniceanu katonai támaszpontról való üzemanyaglopásért végső soron az …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük