Alig van hó a Fogarasi-havasokban – elkezdődött a klímakatasztrófa?

Fogarasi-havasok
Fogarasi-havasok

 

A Fogarasi-havasokban 1988-ban kezdték jegyezni a hőmérsékletet, a hó vastagságát, de az elmúlt 45 évben soha nem volt annyira magas a hőmérséklet és vékony a hótakaró január elején a Fogarasi-havasokban a 2036m magasan lévő Bilea-tónál, mint 2023 első napjaiban!

Narcisa Milian, a nagyszebeni meteorológiai központ meteorológusa az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy szerdán, január 4-én a Bilea-tónál mindössze 26 centiméteres volt a hóréteg vastagsága. Január elején 1990-ben volt hasonlóan vékony – 30 centiméteres – a hótakaró a környéken. A Bilea-tónál azért nagyon kevés a hó, mert az elmúlt napokban felmelegedett az idő: január elsején és másodikán megdőltek a hőmérsékleti rekordok. Január elsején 6,5 fok volt nappal, majd 4,8 fok éjszaka, másodikán 8,3 fok nappal és 3,4 fok éjszaka.

Bílea-tó, Fogarasi-havasok
Bílea-tó, Fogarasi-havasok

 

A Transzfogarasi út

A már most hiányzó 1 méteres hóréteg igazából tavasszal és nyáron, hóolvadáskor fog hiányozni a környék folyóiból, patakjaiból! Narcisa Milian elmondta, hogy január elsejei hőmérséklet két fokkal, a másodikai pedig több mint három fokkal haladta meg az eddigi melegrekordot a Bilea-tónál. Hozzátette, hogy január harmadikától lehűlt az idő, további melegrekordokat nem jegyeztek.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

 

 

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

 

Rahat Erdélyből, gyümölcs ízű 1000g

 

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük