A Páring-hegység

Ajánljuk mindenki figyelmébe ezt a pár fotót a Páringi havasokból. Petrozsénytól keletre haladva találhatjuk ezt a csodálatos vidéket, ami szinte egyedülálló módon maradt még érintetlen a Déli-Kárpátokban. A hegység legnagyobb vonzerejét a Lotru patak völgye, a Vidra tó és természetesen a hegységet keresztül szelő Transalpina út adja.

Páring-hegység
Páring-hegység, Transalpina út

Páring-hegység (románul Munții Parâng) a  Déli – Kárpátok második legmagasabb hegysége a Fogarasi- havasok után, Romániában, Hunyad megye, Valcea megye és Gorj megye határán, a Zsil folyó völgyétől keletre. Legmagasabb csúcsa a Nagy- Páring (2519 m). A Páring-hegység 1100 km² területet foglal el. A W alakú főgerince kelet-nyugat irányú, 33 km hosszú. 

Páring-hegység, Transalpina út
Páring-hegység

A Kárpátok magashegységeire jellemző éghajlat uralkodik a Páring-hegységben is. Megfigyelhető a különbség az északi és a déli oldal között. A déli oldal melegebb éghajlata hatására a lombhullató erdők 1400 m-ig felérnek. 1850 méter magasság felett az évi átlaghőmérséklet 0 °C alá esik, az éves hőmérsékleti ingadozás 18 °C alá, a fagyos napok száma 250 és 265 közötti. Az uralkodó szél nyugati, északnyugati.

Páring-hegység, Transalpina út
Páring-hegység, Transalpina út

A hegycsúcsokon gyakran eléri a 6-5 m/s sebességet, télen a 9 m/s-ot, legnagyobb érték 40-55 m/s is lehet. Gyakori a köd, a felhős időjárás és a csapadék. A magasabb részeken a hótakaró 180-200 napig tart, a védett helyeken vastagsága elérheti a 7-8 métert, amely több évig sem olvad el. 1850 méter alatt a júliusi átlaghőmérséklet 18 és 20 °C közötti, a januári -5 és -6 °C között. A fagyos napok száma 150, télen is bekövetkezhet hirtelen olvadás. A tavaszi átlaghőmérséklet 2-4 °C, hidegebb mint az őszi.

Páring-hegység

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Növényzet

Majdnem 4000 magasabb rendű növényfajtával, nagy kiterjedésű, vadregényes erdőségeivel, bennszülött és maradvány fajokban bővelkedő sziklai vegetációjával, lápjaival a botanikai szempontból Európa egyik legkülönlegesebb, legháborítatlanabb  és napjainkban sem tökéletesen feltárt  területe.

Állatvilág

Itt található a Barna medve, a farkas és a Hiúz legnagyobb állománya a kontinensen. A parlagi sas európai állományának közel fele a Kárpátokban él. Rendkívül veszélyeztetett faj a zerge is, amelyből körülbelül 300, egyed él a hegységben.

Közlekedés:    A hegységben halad a Szászsebes és Novaci között a DN67C főút a Transalpina, ami csodálatos élménnyel, emlékekkel és fotókkal gazdagíthatja az arra autózó turistát. A  Transalpina út méltán vetekszik szépségben a Transzfogarasi úttal. Míg a Transzfogarasi út hegyek között, egy völgyben halad, addig a Transalpina a Páring-hegység gerinceit követi, csodálatos kilátást adva az arra autózónak.

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …