Nyári program a Gyimesekben: Ismerje meg ön is, milyen az élet egy havasi tanyán, egy Csángó kalibán!

 

Gasztropiknik, bárány tokánnyal, juhsajtokkal, ordával várnak a juhászok az esztenán.
Gasztropiknik, bárány tokánnyal, juhsajtokkal, ordával várnak a juhászok az esztenán.

 

Ha fel szeretne keresni egy kalibát, megismerni a Csángók hagyományos életformáját, akkor elvihetjük önt egy hagyományosan élő Csángó családhoz! Csak írnia kell nekünk és feledhetetlen élményeket szerezhet a Gyimesi hegyek mélyén! E-mail: turak.erdelyben@gmail.com

Gasztropiknik, pisztráng, orda, sajt
Gasztropiknik, pisztráng, orda, sajt

 

Nézd meg a filmet és tarts velünk egy kalibára, a havasok mélyére!

 

 

 

A hegyek mélyén terelik a nyájaikat a juhászok
A hegyek mélyén terelik a nyájaikat a juhászok

A kalibázás lényegét tekintve a havasi pásztorkodás egy speciális, Gyimesben megjelenő formája. Földes László a havasi pásztorkodás jellemzőit a következőképpen foglalja össze: „a havasalji települések havasi legelőkön folytatott szálláspásztorkodása, mely az állatok téli istállózó-takarmányozó tartásával kapcsolódik… rendszerint pásztori tejgazdasággal társul… többnyire paraszti komplex gazdálkodást űző népesség folytatja… a paraszti kisüzemek általában állataikat közös nyájakban egyesítve szervezték meg a havasi pásztorkodást…kisebb mértékben egyéni, privát havasi pásztorkodást is űztek, egyénileg létesítettek havasi szállást”. Gyimesben ez az utóbbi típus a jellemző. A kaliba egy nyári szállás a hegyekben, a havasi legelők közelében. Télen az állatok a faluban vannak a házaknál, azonban alig, hogy kitavaszodik, hagyományosan Szt. György napja után kihajtják őket a kalibához, s őszig, legkésőbb Szt. András napjáig ott maradnak.

A kutyák egy része mindig a kaliba környékén marad
A kutyák egy része mindig a kaliba környékén marad

Ha megpróbáljuk elképzelni egy átlagos munkanapot a kalibában, az életet meghatározó jellegzetességek figyelembevételével, akkor így képzelhetjük el.

A vének (50 fölött) a reggelt hat órakor kezdik a munkát, amikor tüzet rakna és felébresztik a fiukat, menyüket és az unokát. Miután mindketten felöltöznek, az istállóba mennek. Az unoka megfejti a teheneket, míg az apa kihordja a trágyát. Az állatokat kiengedik a legelőre, amikor a fejés befejeződött (kb. 8 óra). A fehérnépek folytatják a tej feldolgozását a friss tejjel együtt, míg a férfiak a napi feladatokról beszélgetnek. Elhatározzák, hogy fáért mennek, és melyik területre mennek, és hogy tőkét vágnak. Vendégek érkeznek (fél kilenckor), a szomszédos esztena Csángó pásztorai, akik megkérik az öreget és a fiát, hogy segítsen nekik a szekérrel a csapok elszállításában az esztenához, amelyeket az előző nap gyűjtöttek. Az unoka és a fehérnépek maradnak otthon, hogy etessék a disznókat és a baromfikat, rendet tegyenek, és főzzenek. A férfiak elmennek az esztenához, és visszatérnek délután két óra körül a megrakott szekérrel. Az ebéd krumplileves és túrós puliszka, majd beszélgetés és pihenés következik. Az unoka az édesanyjával fél négy körül elmegy kokojszát gyűjteni a lekvár főzéséhez, az apa gombászni indul az erdőbe, az öreg pedig a kalibában marad a feleségével. Az eredeti terv szerint a fát késő délutáni, kora esti órákban be akarták vinni a faluba, de mivel a szekér defektet kapott, a tevékenységet a következő estére halasztották. 

rövidesen friss ízletes és BIO tejjel lesznek teli ezek a sajtárok!
Rövidesen friss, ízletes és BIO tejjel lesznek teli ezek a sajtárok!

 

Az állatokat este hat óra után az unoka és az édesanyja terelte be. Ez általában egy fél órás tevékenység, mivel a tehenek nem szoktak elkóborolni és megvannak a szokott helyek, ahol a napot befejezik. Előző nap azonban elmentek és az egyik jószág az egész éjjelt az erdőben töltötte. (Ilyen állítólag egy nyáron ha egyszer előfordul.) Az esti fejésre fél hét után került sor, amit a fiatalok együtt végeztek. A tejet a kannába rakták félre reggelig. Miután megetették az állatokat, nyolc körül volt a vacsora (sajt, túró, kenyér, szalonna). Majd lefekvésig mindenki a kalibában maradt és beszélgettek. KIlenc óra előtt nem sokkal csendesedik el a kaliba és a környéke, csak a kutyák ugatnak néha.

 

Terepjárós, off-road túrák Erdélyben, Székelyföldön.

 

 

Gyere el TE is a Kászonokba Péterhez és ismerje meg az igazi Erdélyt! Itt kipihenheted a mindennapok fáradalmait, és feltöltődhetsz a természet nyújtotta csodákkal. Szállásod lehet egy igazi autentikus csűrből átalakított vendégházban is, ahol a paplan és a párna tollal van bélelve, így garantálva a kényelmes pihenést. 🛀

1. – Az utazásaink során számos izgalmas programban lehet részed, például terepjárós kirándulás a titokzatos Répát és Nemere-hegységbe, ahol juhászokkal találkozhatsz a hegyek tetején az esztenáknál – gasztropiknik.

2. – Kitűnő program a lovasszekerezés a Gyimesekben Leventével a Csángó kifiúval és kalibázás Gyárfásnál, ahol finom házi sajtokat, ordát, szalonnát, pánkót és más hagyományos ételeket kóstolhatsz.

3. – Kati néni és Emil bácsi frissen fogott pisztránggal vár benneteket, ami mellé természetesen muzsdélyt is készítenek. Itt a kíváncsi turista az 1000 éves határnál, az Apa-havasban a kalibánál készített sajtokat és túrót is kóstolhat.

 

Székelyföld legszebb szállása – Akácos vendégház a Tari hegy tövében

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük