10 kirándulás tipp Erdélyben, Székelyföldön, a Kárpátokban!

1. A Kárpátok téli mesebeli tájain – Az Alsóvidrai vízesés

A Bihari hegyek között találhatjuk ezt a lenyűgöző vízesést, ahol télen akár húsz méter magas jégoszlopokat is kialakíthat a fagy. Mintha Narniában lenne az ember, azt az érzést élheti át az, aki ott áll a vízesésnél és megérinti azokat a hatalmas vattacukor süvegeket.

Nézd meg TE is a filmet!

 

 

2. Egy völgyben 22 vízimalom!

Az Al-Dunán, a Bánát déli részén találhatjuk meg ezt a völgyet, ahol a mai napig 22 működő vízi malom jár. Nagyon kedvesek az itt élő emberek és szinte minden vízimalom más kialakítású, tehát érdemes akár egynapos kirándulást is tenni, mert maga a völgy is szép látványt nyújt a sziklafalaival.

Nézd meg TE is a filmet!

 

3. Sárkány-torka barlang

Akinek sikerül feljutni ide, a Gyalui-havasokban található helyre, a „Bálavárba”, abban valóban felmerülhet a kérdés, hogyan alakulhatott ki ez a barlang. Már a barlang szája is impozáns látványt nyújt, de a szinte tökéletes kört alkotó kürtő az, ami megkérdőjelezheti ennek a barlangnak a természet kialakulását. Menj el és nézd meg te magad is és döntsd el, hogy itt valóban sárkányok éltek-e egykoron, vagy esetleg UFO bázis volt ez a hely.

Nézd meg TE is a filmet!

Bélavár, Sárkány-torka barlang

 

4. Erdély legszebb vízesése

Persze minden vízesés más és más, nincs két egyforma vízesés. Mindenkinek az a szép vízesés, amit már látott. Mindenkinek ajánlom, hogy csak egyszer menjen el ide és akkor majd megváltozik benne a vízesésekről alkotott véleménye. A Szeles vízesést a Cserna völgyében találhatjuk és az a körülbelül 35-40 méteres része a legszebb, ahol szabadesésben zúdul alá a víz. A vízesés mögé is be lehet állni, hiszen a szikla vagy 15 métert kiugrik.

Nézd meg TE is a filmet!

Szeles vízesés

5. Tündér-völgy

Attól függetlenül valóban szép ez a hely, hogy a tulaj egy olcsó reklámfogást használva futtatta fel a helyet. A történet az, hogy „egy Bukaresti házaspár szabadulni akart a globalizáció minden átkától”! No, de akkor miért rendezkedtek már be úgy, hogy minden csak a turistákról szól? De attól függetlenül tényleg szép ez a hely.

Nézd meg TE is a filmet!

 

6. A Retyezát, azaz a Zerge havasok

Méltán hívják a Retyezátot a Kárpátok ékkövének, hiszen a változatos formavilágával, égnek törő csúcsaival, közel 100 tengerszemével elkápráztat mindenkit, akinek sikerül ide eljutnia. Szerintünk a Retyezát nem csak Erdély, hanem a Kárpátok legszebb hegysége, ahol valóban sok a zerge. A legjobb nyári időpontokat augusztusban és szeptemberben találjuk meg, vagy télen február vége felé, március elején.

Nézd meg TE is a filmet!

Retyezát, Zergebak tó

 

7. Búvópatak a Kudzsiri-havasokban.

Nos, erre az elképesztő helyre nem vezet turistaút, így nagyon keveseknek adatott meg az az élmény, amikor végre egy órás kemény pataktúra után ott állhat a hatalmas barlang nyílása előtt, amiből egy még augusztusban is hideg patak tör elő. Az a Kudzsiri-havasokban, más néven a Szászvárosi-havasokban található Ponorics vízkelet, ami a hegyek mélyén, az „Élet bölcsőjénél” tűnik el a föld gyomrában.

Nézd meg TE is a filmet!

 

 

8.  Vulkánok pedig létezenek!

Ha a Vulkán hegy alatt állna Torockó, vagy legalábbis egy magyarok lakta falu, akkor ez a hely is olyan ismert lehetne, mint a Székelykő. Magasságban is túlszárnyalja a Székelykőt ez a Hunyad megye északi részén található hegy és a panoráma is elképesztő, hiszen ez a környék legnagyobb hegye. Ide minden időszakban érdemes elmenni és aki fel is mászik a hegyre, biztosan nem sok turistával akad össze. Itt minden évszakban akár több napos kirándulásokat is lehet tenni.

Nézd meg TE is a filmet!

 

 

9. Utazz velünk a Kárpátok legszebb vasútvonalán!

Kétségtelenül ez a legszebb vasútvonal nem csak Erdélyben, hanem az egész Kárpátokban. Nincs még egy ilyen vasútvonal a Kárpát medencében, ahol lenne ennyi alagút, viadukt és kanyar.  A Bánát közepén, Oravicabánya és Anina között még most is járnak a vonatok és csak rád várnak.

Nézd meg TE is a filmet!

 

10. Hétlétrás vízesés

Brassótól nem is olyan messzire, a Keresztyén-havasokban találjuk ezt a szűk szurdokot, ahol igaz, több mint 7 létrán kell átkelni, de azért komoly kalandot élhet át az, aki nem csak városokat és templomokat akar látogatni. Brassóból a Tömösi-hágó felé tartva balra találhatjuk meg ezt a kanyont.

Nézd meg TE is a filmet!

 

Ide kattintva 12 kirándulástippet talál!

 

+1  ÖTLET – A Kászonszék a Hargitai hegyek mélyén

Mit nekünk Itália, Toscana, amikor Székelyföldön található meg Erdély egyik legszebb része a Kászonok. Itt még nem tombol úgy a globalizáció, mint Székelyföld más részein. A Kászonokat a hegyek tetejéről a Répát-hegységről lehet a legjobban megcsodálni.

Kászonok, Kászonszék, a legkisebb fiúszék Székelyföldön

 

A térképen Erdély legszebb helyeit találhatod meg!

 

 

LESSÜK MEG A MEDVÉT FARKASLAKA KÖZELÉBEN!

Farkaslakát keletről és észak-keletről egy hatalmas nagyrészt bükk és fenyőerdő ölelei körül. A Görgényi-havasok eme csodálatos pontján működik a medvelesünk, amit minden időszakban (kivéve novembertől márciusig) érdemes felkeresni, hiszen természetes élő környezetükben csodálhatjuk meg a Kárpátok királyát, a barna medvét. Itt nem csak medvék vannak, hanem szarvasok, őzek, farkasok, hiúzok és több tucat madárfaj, rétisasok is élnek a mágikus Nyikó patak környékén.

A medvéket természetes körülmények között érdemes megfigyelni!

Medveles Erdélyben, Székelyföldön, Farkaslakán

 

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük