Erdély 22 kihagyhatatlan legszebb és legmesésebb helye!

1. A Szent Anna tó Európa legharmonikusabb helye!

Ha relaxálni szeretnél, vagy pihenni, esetleg csodálni a természet szépségét, akkor arra a legideálisabb hely Európa legszebb vulkanikus tava, amit a Csomád-hegységben lehet megtalálni.

Nézd meg TE is a filmet!

Szent Anna-tó

 

2. Kis-Cohárd

Aki járt már a Gyilkos tónál, annak biztosan feltűnt az a hatalmas sziklatömeg, ami az egész környéket uralja. Mássz fel te is a filmben a Kis-Cohárd tetejére és nézz más szemszögből a tóra!  

Nézd meg TE is a filmet!

 

3. A Portál

Amikor a kíváncsi turista elmegy felfedezni azt a Csodavárnak nevezett helyet és ott áll a Portál hatalmas, 72 méter magas bejáratánál, akkor valóban azt érezheti, hogy egy másik világ kapujában áll!

Nézd meg TE is a filmet!

 

4. Ilyen az élet az esztenán!

Egy Székelyföldi kirándulás kötelező programja az esztena látogatás, ahol a juhászok friss házi, vert pityókás kenyérrel, pálinkával és ordával, sajttal kínálják a kíváncsi turistákat. Persze aki szeretné kipróbálni a kecske, vagy juh fejést annak nem szoktak nemet mondani. Érdemes úgy leszervezni a kirándulást, hogy frissen főtt báránytokány is legyen ebédre.

Nézd meg TE is a filmet!

 

+1 TIPP – A Csíki sörgyár

Egy Erdélyi, Székelyföldi kirándulás lassan kötelező programja az, hogy elmenjen a turista Csíkszentsimonba és meglátogassa a „SZÉKELY” sörgyárat. Nem kell elmenni azért Székelyföldre, hogy tiltott, ízletes Csíki sört igyunk, hiszen azt Magyarország területén házhoz is szállítják!

Részletek itt: Csíki sörgyár látogatás

 

5. A leglátogatottabb várkastély Erdélyben – Törcsvár

Persze ehhez a várkastélyhoz semmi köze sincs Drakulának, de a világ felé így lett eladva. A nyári időszakban nem érdemes felkeresni ezt a szépen berendezett kastélyt, mert nagy a tumultus!

Nézd meg TE is a filmet!

 

6. Zernyesti-szurdok

Ha Dél-Erdélyben kirándulsz, akkor érdemes felkeresni ezt a valóban meseszép szurdokot és felnézni a fölötted lévő több száz méter magas sziklafalakra. Brassótól csak 40 kilométerre találjuk ezt a szurdokot, amit minden időszakban sokan felkeresnek, hiszen könnyedén végig lehet járni az erdészeti úton, ami keresztül vezet rajta.

Nézd meg TE is a filmet!

 

7. Krókuszmezők a Kárpátokban

A kárpátokban minden felé az első tavaszi virág a Kárpáti Sáfrány, ami azon nyomban kibontja a szirmait, amint elolvad a hó. A legnagyobb és legszebb, több tucat hektáron elterülő összefüggő krókuszmezőket a Pádis-fennsíkon és környékén találjuk. Itt március végétől május elejéig nyílik a Kárpáti Sáfrány.

Nézd meg TE is a filmet!

Krókusz mezők

 

8. Torockó és a Székelykő

Akinek egyszer sikerült eljutnia Torockóra, annak a szíve mindig visszavágyik, hiszen mesebeli látványt nyújt már csak maga a falu is, a fölé magasodó Székelykő árnyékában. Érdemes nem csak a faluban sétálni, hanem a környéket is felfedezni.

Nézd meg TE is a filmet!

Torockó – panoráma a Székelykőről.

 

9. Fogarasi-havasok, Szuru vízesések.

A Fogarasi-havasok legnyugatibb 2000 méter fölötti csúcsa a Szuru. Innen ered a Szuru patak, aminek a völgyében egymás mellett két meseszép vízesést találhatunk, melyek 25-30 méter magasból zúdulnak alá. Ha szereted a természetet és nem ijedsz meg attól, hogy többször is át kell kelni a patakon a vízesés felé menet, akkor keresd fel TE is ezt az egyedülálló természeti látványosságot.

Nézd meg TE is a filmet!

 

10. Fogarasi-havasok

Tudtad? A Fogarasi-havasok elképesztő élmény! Kevesen vannak azok, akik nem mennének ide vissza, hiszen a Transzfogarasi út egészen 2036 méter magasságig visz fel, ahonnan már könnyen meghódíthatjuk a könyék csúcsait.  Kora ősszel érdemes itt kirándulni, amikor már kevés a turista.

Nézd meg TE is a filmet!

Fogarasi-havasok

 

11. Zsiec-szurdok

A téli Erdély egyik varázslatos helye a Déli-Kárpátokban, a Petrozsénytól nem messzire található Zsiec patak völgye, ami télen is érdemes felkeresni, hiszen több tíz méter magas jégoszlopok, jégfalak alakulnak ki a völgy körülbelül 5 kilométeres szakaszán.

Nézd meg TE is a filmet!

 

12. Aragyásza barlang

Ha télen is lenne kedved kirándulni, nem csak ülni a négy fal között, akkor erre kitűnő hely a Pádis-fennsíkon található Szamos-bazár felé található Aragyásza barlang. Persze nyáron is érdemes felkeresni ezt a helyet de télen sokkal izgalmasabb tenni ide egy túrát, hiszen a hófehér táj mindent titokzatossá tesz.

Nézd meg TE is a filmet!

 

13. A Kárpátok téli mesebeli tájain – Az Alsóvidrai vízesés

A Bihari hegyek között találhatjuk ezt a lenyűgöző vízesést, ahol télen akár húsz méter magas jégoszlopokat is kialakíthat a fagy. Mintha Narniában lenne az ember, azt az érzést élheti át az, aki ott áll a vízesésnél és megérinti azokat a hatalmas vattacukor süvegeket.

Nézd meg TE is a filmet!

 

14. Egy völgyben 22 vízimalom!

Az Al-Dunán, a Bánát déli részén találhatjuk meg ezt a völgyet, ahol a mai napig 22 működő vízi malom jár. Nagyon kedvesek az itt élő emberek és szinte minden vízimalom más kialakítású, tehát érdemes akár egynapos kirándulást is tenni, mert maga a völgy is szép látványt nyújt a sziklafalaival.

Nézd meg TE is a filmet!

 

15. Sárkány-torka barlang

Akinek sikerül feljutni ide, a Gyalui-havasokban található helyre, a „Bálavárba”, abban valóban felmerülhet a kérdés, hogyan alakulhatott ki ez a barlang. Már a barlang szája is impozáns látványt nyújt, de a szinte tökéletes kört alkotó kürtő az, ami megkérdőjelezheti ennek a barlangnak a természet kialakulását. Menj el és nézd meg te magad is és döntsd el, hogy itt valóban sárkányok éltek-e egykoron, vagy esetleg UFO bázis volt ez a hely.

Nézd meg TE is a filmet!

Bélavár, Sárkány-torka barlang

 

16. Erdély legszebb vízesése

Persze minden vízesés más és más, nincs két egyforma vízesés. Mindenkinek az a szép vízesés, amit már látott. Mindenkinek ajánlom, hogy csak egyszer menjen el ide és akkor majd megváltozik benne a vízesésekről alkotott véleménye. A Szeles vízesést a Cserna völgyében találhatjuk és az a körülbelül 35-40 méteres része a legszebb, ahol szabadesésben zúdul alá a víz. A vízesés mögé is be lehet állni, hiszen a szikla vagy 15 métert kiugrik.

Nézd meg TE is a filmet!

Szeles vízesés

 

17. Tündér-völgy

Attól függetlenül valóban szép ez a hely, hogy a tulaj egy olcsó reklámfogást használva futtatta fel a helyet. A történet az, hogy „egy Bukaresti házaspár szabadulni akart a globalizáció minden átkától”! No, de akkor miért rendezkedtek már be úgy, hogy minden csak a turistákról szól? De attól függetlenül tényleg szép ez a hely.

Nézd meg TE is a filmet!

 

18. A Retyezát, azaz a Zerge havasok

Méltán hívják a Retyezátot a Kárpátok ékkövének, hiszen a változatos formavilágával, égnek törő csúcsaival, közel 100 tengerszemével elkápráztat mindenkit, akinek sikerül ide eljutnia. Szerintünk a Retyezát nem csak Erdély, hanem a Kárpátok legszebb hegysége, ahol valóban sok a zerge. A legjobb nyári időpontokat augusztusban és szeptemberben találjuk meg, vagy télen február vége felé, március elején.

Nézd meg TE is a filmet!

Retyezát, Zergebak tó

 

19. Búvópatak a Kudzsiri-havasokban.

Nos, erre az elképesztő helyre nem vezet turistaút, így nagyon keveseknek adatott meg az az élmény, amikor végre egy órás kemény pataktúra után ott állhat a hatalmas barlang nyílása előtt, amiből egy még augusztusban is hideg patak tör elő. Az a Kudzsiri-havasokban, más néven a Szászvárosi-havasokban található Ponorics vízkelet, ami a hegyek mélyén, az „Élet bölcsőjénél” tűnik el a föld gyomrában.

Nézd meg TE is a filmet!

https://www.youtube.com/watch?v=nE_m8ah40Vw&t=4s

 

20.  Vulkánok pedig létezenek!

Ha a Vulkán hegy alatt állna Torockó, vagy legalábbis egy magyarok lakta falu, akkor ez a hely is olyan ismert lehetne, mint a Székelykő. Magasságban is túlszárnyalja a Székelykőt ez a Hunyad megye északi részén található hegy és a panoráma is elképesztő, hiszen ez a környék legnagyobb hegye. Ide minden időszakban érdemes elmenni és aki fel is mászik a hegyre, biztosan nem sok turistával akad össze. Itt minden évszakban akár több napos kirándulásokat is lehet tenni.

Nézd meg TE is a filmet!

https://www.youtube.com/watch?v=6bTsxBI1hi4&t=3s

 

21. Utazz velünk a Kárpátok legszebb vasútvonalán!

Kétségtelenül ez a legszebb vasútvonal nem csak Erdélyben, hanem az egész Kárpátokban. Nincs még egy ilyen vasútvonal a Kárpát medencében, ahol lenne ennyi alagút, viadukt és kanyar.  A Bánát közepén, Oravicabánya és Anina között még most is járnak a vonatok és csak rád várnak.

Nézd meg TE is a filmet!

 

22. Hétlétrás vízesés

Brassótól nem is olyan messzire, a Keresztyén-havasokban találjuk ezt a szűk szurdokot, ahol igaz, több mint 7 létrán kell átkelni, de azért komoly kalandot élhet át az, aki nem csak városokat és templomokat akar látogatni. Brassóból a Tömösi-hágó felé tartva balra találhatjuk meg ezt a kanyont.

Nézd meg TE is a filmet!

Utazásainakat a Békéscsabai Meszlényi autó kft. is támogatja! 2019 elején egy 6 napos kirándulást tettünk Erdélyben, ajánljuk a figyelmedbe a filmes riportot:   

 

Check Also

vonulnak a tehenek Kászonújfaluban, Székelyföldön

A csodák csak rád várnak – NAGY Erdélyi körút 2023

 Ha egyedülálló programot szeretne Erdélyben, akkor jelentkezzen még ma, hiszen mi nem nagybusszal utazunk, a …

One comment

  1. Hát igen van sok szép hely Erdélyben csak azt nem értem mit keres a csíki sör köztük és miért nem a Vargyas szoros Erdővidékről és sok más gyönyörű táj.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük