A Kászonok teteje: Répát-hegység

Kászonújfalu panorámája a Hódos-bércről (925m)
Kászonújfalu panorámája a Hódos-bércről (925m)

Orbán Balázs írása a Répát-hegységről:

E havassor magasabb csúcsai Káposztáshavas, Jáhoros, Impérhavas, Piripotartómánya, alább a havasoknak azon roppant zöme, mely a kistölgyesi és az ojtozi szoros közé ékeli magát a Nemere és Nagy Sándor csúcsokkal. E havastáj egyike honunk legszebb, legtermészetáldottabb vidékeinek, az ember alig érinté annak széleit, bennebb eső ős erdeiben még a szarvasok, őzök és medvék zavartalan tanyája van, szikláiban nemes érczeket, kőszenet olvasztott a teremtő, s roppant kincseit még nem ismeri, nem érinté az ember keze, legfölebb a terhelő adórendszer hatott be e használatlanul heverő rengetegekbe, s egy-egy vadász zavarja fel az ünnepélyes csendet. Mi e havastájnak szintén csak szépségi kincseit pillantók meg, s azokat felemlitjük az itt utazók tájékozására.

A Répát-hegység lankásabb részeit nyájak, csordák , hegyi tanyák, esztenák foglalják el.
A Répát-hegység lankásabb részeit nyájak, csordák , hegyi tanyák, esztenák foglalják el.

 

 

Szállj meg TE is a Kászonokban és fedezd fel a csodálatos tájait!

Székelyföld legszebb szállása – Akácos vendégház a Tari hegy tövében

Répát-hegység (románul: Muntii Repat) a Nemere-hegységgel párhuzamosan húzódik Hargita megye és Kovászna megye területén. Határai nyugaton a Kászoni-medence és Kászon-patak völgye, keleten a Nemere-hegység. Legmagasabb pontja a Káposztás-havas (1455 m) a hegység északi részén. A főgerinc további hegyei: Répát-tető (1291 m), Füge-tető (1189 m), Gombás-bérc (1198 m). A Répát-hegység délen hosszan behatol a Felső-háromszéki-medencébe , legdélebbi pontja a Kézdiszentlélek melletti Perkő (737 m). A hegység legjelentősebb, legmagasabb része a Répát-tető egy 1291 méter tengerszint feletti magasságú hegyvonulat. Végtelen erdeiben vadmálna terem, míg az őserdők talaját gombafélék, köztük az ízletes sárga rókagomba borítja. A Répát-hegységet borító őserdőkben nem ritka a hiúz , a farkas, a barna medve, patakjaiban a pisztráng.

A Répát-hegységben rengeteg rókagomba nő, mivel megfelelő a csapadék mennyisége nyáron is.
A Répát-hegységben rengeteg rókagomba nő, mivel megfelelő a csapadék mennyisége nyáron is.

A hegyvonulat a Kászoni-medencét  és a Lassúág-völgyét választja el. A hegy medence felőli törésvonalai mentén nagyon jó minőségű borvízforrások találhatóak, ezek között vannak a Fehérkői, a Répáti és a Veresszéki borvizek. A hegyvonulatról nagyon szép kilátás nyílhat a látogatóknak a környező hegyekre. A Répát-tető Kászonfeltíz  felől közelíthető meg, a Répát-patak valamelyik ágán vagy a kér ág közötti hegyháton.

Szabadon tartott ménes a Tiszás-nál
Szabadon tartott ménes a Tiszás-nál
Eső után is szép a Répát-hegység
Eső után is szép a Répát-hegység

Középhegységre jellemző éghajlat van jelen. Az átlagos napsütéses időszak átlagban 1800 óra/év, 1300 m tszf. felett 1900 óra/év, a völgyekben és a medencékben ennél kevesebb. Az átlagos évi hőmérséklet 3 °C és 8 °C között változik. A hegycsúcsokon évente hat hónapig van 0 °C alatt. 1000 m felett a nyári átlaghőmérséklet 17 °C. Gyakran fordul elő hőinverzió. Az évi átlagos csapadékmennyiség 900 – 1100 mm/év. Június a legcsapadékosabb évszak 160 mm-el. 1200 – 1300 m felett 650 mm csapadék hó formájában hull és évi 120 napon vastag hótakaró borítja a felszínt.

A térképen Erdély legszebb helyeit találhatod meg!

Check Also

Úzvölgye, katonai temető

Úzvölgye, Csinód

  Neve valószínűleg az itt élt ősi úz népcsoport nevéből való. Az Abaksa havasa északkeleti …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük