Barnamedvék Erdélyben

Erdélyben él a világ legsűrűbb barnamedve populációja, s ezen belül is Hargita megyében kimagaslóan nagy a számuk. Életterük egy része Natura 2000-es besorolású védettséget élvez, a szigorúan védett faj azonban szakminisztériumi engedéllyel, túlszaporulat esetén vadászható. 

Barnamedvék Erdélyben

A táj adottságai, a hagyományos gazdálkodási mód, és a viszonylag nagy érintetlen területek még mindig nyugodt élőhelyeket biztosítanak a Kárpátok királyának, a Hargita megyei erdőkben ezért maradhatott fent a barnamedvék világviszonylatban legsűrűbb populációja. Tavaly a Hargita megyei vadásztársulatok mintegy 1300 barnamedvét jelentettek, a környezetvédelmi ügynökség becslései szerint azonban 800 körül lehet a reális állománya a barnamedvének.

Barnamedvék Erdélyben

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület Hargita megye legnagyobb vadgazdálkodási egysége, ők 110 ezer hektáron gazdálkodnak. Körzetük az egyik legjobban karbantartott terület, s évente mintegy 120 tonnányi kukoricával etetik az itt élő vadakat. A vadásztársulat elnökének becslése szerint Románia-szinten 6000 barnamedve élhet, s évente mintegy 2000 medvebocs születhet az országban. Számításai szerint akár évi 900-al is nőhet a medve szaporulat.

Barnamedvék Erdélyben

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

A vadásztársulatok a becsült túlszaporulat nagysága alapján kapják a kilövési keretet a szakminisztériumtól, épp ezért érdekük a minél nagyobb egyedszám jelentése, ugyanakkor a medvék nagy mozgásterülete miatt is jelentősek az eltérések a környezetvédelmi szakemberek becslései és a vadászok számadatai között. Gyakran előfordul, hogy egy medvét 3-4 területen is megszámolnak. A környezetvédelmi szakemberek azonban a vadásztársulatoknál jóval pontosabb módszereket alkalmaznak, vagyis nemcsak nyomok, terepszemle alapján, hanem például automata kamerák segítségével is mérik a vadak példányszámát.

Barnamedvék Erdélyben

Check Also

Európai bölény