Mocsári gólyahír

Mocsári gólyahír

mocsári gólyahír (Caltha palustris) a boglárkafélék családjába sorolt gólyahír nemzetségének egyetlen, Magyarországon is honos faja. Nem védett. A mocsári gólyahírt szinte mindenki ismeri, gyakori tavasz végi virág. Hazánkban két alfaja ismert, egyik az alföldi, másik a hegyvidéki tocsogók, patakpartok, nedves rétek virága.
Népi nevei: gólyavirág, kácsavirág, libadöglesztő.

Mocsári gólyahír

Április vége és május közepe között tömeges megjelenésével festi aranysárgára a láp-és mocsárréteket, patakok partját. Néha meg sem lehet közelíteni élőhelyét, mert víz alatt van, és a virág is a vízből emelkedik ki.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Kétféle levele van, az alsó nyelesek, a felső levelek szárölelők, de más különbség nincs közöttük, mindkettő egyaránt vese, esetleg szív alakú, és csipkés szélű. Élénksárga virágait öt, fényes csészelevél alkotja, porzója igen nagy számú. Termése tüsző, az alföldi alfajé karcsúbb, a hegyvidékié tömzsibb.

Mocsári gólyahír

Gondozása:
Mivel a mocsári gólyahír természetes élőhelyén láperdőkben, lápréteken nyílik, a kertben is legjobb folyóvíz vagy kisebb állóvíz közelébe, esetleg sekély tóba telepíteni. Mivel virágait gyakran még a fák kizöldéle előtt hozza, a fák, bokrok árnyéka sem zavaró tényező a számára. A nyári hőségben már nyugalmi állapotba kerül, ezért ekkor már nem túl mutatós. A lisztharmatra és a levélrozsdára érzékeny lehet.

Szaporítása:
Tőosztással vagy magról.

Ismerd meg Erdély nevezetességeit

 

forrás: wikipedia, novenyhatarozo.info, botanikaland.hu

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …