A Havasgáldi-szoros

A Havasgáldi-szoros

A Havasgáldi-szorost a Torockói-hegység-ben, a Gáld völgyének középső szakaszán található. A Fehér megyében, Tövistől városkájától délre fekvő Alsógáld felől lehet megközelíteni, ahonnan egy elég hosszú szakaszon jóminőségű aszfalt út vezet, majd átvált köves útra, ami esős időben nem könnyen járható. A hegyek között kanyargó gyorsfolyású patak viszont elragadó tájon fut végig. Egyes szakaszain annyira leszűkül a völgy, hogy az út és a patak alig fér el egymás mellett.

A Havasgáldi-szoros

A Gáld völgye magába foglal még néhány szorost és hasadékvölgyet, mint például a Török-hasadékot és a Kisgáldi-szorost. A szoros és környéke mintegy 500 hektáros területen összetett jellegű természetvédelmi terület.

A Havasgáldi-szoros

A szoros változatos sziklacsoportjai alkotják a tulajdonképpeni Havasgálda, azaz az Intregalde szorost. Ezt elhagyva nem messze, a Kecskekő északi oldalán található a Havasi Gyopár, amely védett növény, és szedése büntetést von maga után. Közvetlenül a víz partjától egészen a hegy csúcsáig időszakosan virágzik a gyopár.

A Havasgáldi-szoros

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

A közelben ajánljuk még:
Alsó- és Felsőszolcsva
Erdélyi-érchegység
Torockói-hegység
Verespatak
Remetei sziklaszoros

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A szoros térképen

Forrás: archivum2.szabadsag.ro, minden-ami-magyar.hu, rejtekhely.ro, Erdélyi túrák

Check Also

Ebédeljen ön is pisztrángot egy kalibán a Gyimesekben!

Hová menjünk nyaralni Erdélyben? 20 kirándulás ötlet, ajánlat.

+1 kirándulás: gasztropiknik egy kalibán a Gyimesekben! Nyári program a Gyimesekben: Ismerje meg ön is, …