Szászalmád

Szászalmád (románul Alma Vii, németül: Almen) falu Romániában Szeben megyébenMedgyes-től 18 km-re délkeletre fekszik, Muzsnához tartozik, melytől 8 km-re délkeletre van.
1910-ben 581, többségben német lakosa volt, jelentős román kisebbséggel. A trianoni Békeszerződésig Nagy-Küküllő vármegye Medgyesi járásához tartozott.

Szászalmád

1356-ban említik először az oklevelek Almasium néven. 1417-ben villa Alma, 1453-ban Alma a neve. A falu okleveles jelentkezését 1289-re teszik.

A falu feletti kis halmon hatalmas szász erődtemplom áll, amely a 14. század elején épült. A templomban ma is láthatóak az eredeti falfestmények és az 1718-as restaurálás nyomai. A 15. században öntött harangon minuszkulum betűs felírással ez olvasható: „O got perot maria hilf uns aus das ich heit beginn das ist aien guet”, az orgonája 1791-ben készült. 

Szászalmád

A szentélyt keresztboltozat, a hajót csillagháló boltozat fedte, ezt azonban 1845-ben a szentélynél sík mennyezettel váltották fel, a hajónál pedig 1804-ben barokkos boltozatot alkalmaztak. A szentély ablakai keskeny csúcsívesek. Diadalíve majdnem köríves. Déli ablakát az erődítések után befalazták. A déli fal szentségfülkéje egyszerű formában maradt fenn. A szentély fölé 1510-ben védőerkélyt emeltek.

Szászalmád

A templomot több merevítő oldalpillér erősíti, A 15. század végén egyszerű, majdnem ovális várfallal vették körül, amelyben, négy, a 4 világtáj felé néző torony van beépítve. A keleti a kaputorony, a nyugatiban pedig 1914-ig egy víztartály működött, az erőd vízellátására. A falban mindenütt lőrések vannak, amelyet a forró szurok öntésére is alkalmaztak. Az 1966-os restaurálás során az erődtemplom visszanyerte eredeti alakját.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A közelben ajánljuk még:
Szentágota
Medgyes
Szelindek
Asszonyfalva, erődtemplom
Berethalom

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

Szászalmád térképen

forrás: wikipedia, welcometoromania.ro, vmek.oszk.hu

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …