Jézus szíve szobor kilátó, Farkaslaka

Jézus szíve szobor kilátó
Jézus szíve szobor kilátó

Jézus szíve szobor kilátó (vagy egyszerűen Jézus-szobor; teljes nevén Fényt hozó Krisztusunk) egy Jézust ábrázoló műalkotás Farkaslaka, Székelyszentlélek és Bogárfalva falvak határában, Székelyföldön, Hargita megyében. A 958 méter magas Gordon-tetőn elhelyezkedő szobor kilátóként  is funkcionál. Az alkotás legfőbb alapanyaga rozsdamentes acél, és egy két méteres betontalapzaton áll.

Jézus szíve szobor kilátó
Jézus szíve szobor kilátó

A Zawaczky Walter szobrászművész tervei alapján készült Jézus-ábrázolást 2011 decemberében állították fel, és 2013. augusztus 17.-én avatták fel. A szobor fejrészébe csigalépcső vezet. 22 méteres magasságával Kelet-Európa legmagasabb Krisztus-ábrázolásának számít.

A monumentális Jézus-szobrot számos kritika éri kinézete, méretei és anyaga miatt. Sokan csak „pléhkirsztusnak” hívják!

Jézus szíve szobor kilátó
Jézus szíve szobor kilátó

A szobor megépítését és környezetének rendbetételét is magába foglaló projekt részleteit a Protemp Alapítvány dolgozta ki, valamint szorgalmazta a tervek létrejöttét. A beruházás megépítési költségének összege mintegy 200 000 euró volt, mely a Gordon Kft., több vállalkozó és magánszemély, valamint Farkaslaka önkormányzatának a jóvoltából gyűlt össze. A szobor maga 2011 nyarán készült el, felavatásának idejét augusztus 21-ére tűzték ki. Ennek ellenére még mielőtt a hivatalos átadás megtörténhetett volna, a Hargita megyei Főépítészeti hivatal keretei között működő konzultatív testület augusztus elején tiltakozását fejezte ki egy általa kibocsátott közleményben, miszerint az építés alatt álló Krisztus-kilátó „tájidegen, és már-már kimeríti a giccs fogalmát”. A tiltakozásra és az engedélyek megvonására hivatkozva az átadás idejét elhalasztották.

Jézus szíve szobor kilátó
Jézus szíve szobor kilátó

Az urbanisztikai tervet a projekt kezdeményezői 2011 novemberében nyújtották be. A szobor elhelyezési munkálatai hivatalosan november 28-án kezdődtek el újra. A szoborra vonatkozó építési engedélyeket jogi kiskapu segítségével oldották meg úgy, hogy a kilátó területét belterületté nyilvánították, így csak a farkaslaki polgármesteri hivatalnak kellett kiadnia építési engedélyt, mivel a megrendelő a székelyszentléleki közbirtokosság volt. Ennek a lépésnek köszönhetően december 13-ára végleg felállították jelenlegi helyére az alkotást. Albert Mátyás, Farkaslaka polgármestere így fogalmazott az építés körüli problémákról: „Kicsit időigényes volt az építés, főként, hogy nyáron az engedélyek hiánya miatt le is kellett állítani, de hál’ istennek most már minden rendeződött. A felavatás 2013. augusztus 17-én történt. Az ünnepélyes átadás előtt rendbe tették a szobor környezetét.

 

 

Egy kitűnő szálláshely a szobor közelében a Muzsikás vendégház!

Muzsikás vendégház (Farkaslaka)

Már az eredeti látványtervekből is kimutatható, hogy a monumentális méretekkel rendelkező fémszobor megjelenését a brazíliai Rio de Janeiro városában található ugyancsak nagy méretű alkotásra, a Megváltó Krisztus szobrára alapozták. A műalkotás fejét, kezét és palástját egy körülbelül 20 méter magas fémvázra helyezték rá. A szobor a tárt karú Jézus Krisztust  ábrázolja. A hat emeletből felépülő galvanizált fémszerkezet egy majdnem 400 köbméteres, mintegy két méter magas masszív betontalapzaton helyezkedik el. A műalkotás teljes magassága eléri a 22 métert, ezzel Kelet-Európa legmagasabb Krisztus-ábrázolásának számít. A szobor legfőbb alapanyaga a rozsdamentes acél. Krisztus törzse cinkkel  ötvözött vasból készült, míg palástja, feje és kezei inoxxal bevont fémből épültek meg. Építési anyagának jellege miatt nem korrodálódik, ennek köszönhetően újítás nélkül is hosszú ideig megmarad eredeti állapotában. A szobor kilátóként is funkcionál; az alkotás testében csigalépcsősor kapott helyet, amelynek segítségével fel lehet jutni a szobor fejrészébe, ahonnan széles panoráma nyílik a környező tájra. Szép időjárás esetén a Fogarasi-havasokig is ellátni.

 

Jézus szíve szobor kilátó
Jézus szíve szobor kilátó

 

Ismerd meg Erdély nevezetességeit a térképünkön:

 

Ismerd meg Erdély nevezetességeit a térképünkön:
 

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük