A Retyezát

Retyezát

A Retyezát a Déli-Kárpátok egyik legismertebb hegysége és különleges természeti adottságai, élővilága révén, Románia első nemzeti parkja (1935 óta). Népszerűségét kiugró, piramisszerű sziklacsúcsainak, száznál több leírhatatlan szépségű glaciális tavának, változatos tájainak köszönheti.

A Bukura-tó, Retyezát
A piramis-kilátó

A sziklacsúcsokról belátható táj, a szomszédos hegyek látványa leírhatatlan élményt nyújt azoknak, akik felkapaszkodnak rájuk. Az éles sziklagerincek között egykori gleccserek jégvájta teknővölgyei húzódnak meg, sűrűn fűszerezve kisebb-nagyobb tengerszemekkel.

Retyezát
Pietrele tengerszem

Retyezát hegység névadója, a Retyezát-csúcsot (2482m), amelynek neve a csúcs formájára utal, hiszen olyan mintha a csücskét lemetszették volna. Emellett a romániai Kárpátok legnagyobb kiterjedésű tengerszemét, a Bukura-tavat (8,8ha) is érdemes megtekinteni.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Retyezát
Retyezát

Az ismertebb, látogatottabb tavakon kívül, rengeteg sziklafalat, sziklagörgetegek által rejtett tavat láthat a túrázó a táj vadregényessége miatt. A látványos domborzati formák és vizek mellett, külön vonzerőt jelent a hegység viszonylag nagyszámú zerge népessége is.

Retyezát
Retyezát

Retyezát Minden napra jut majd egy-két sziklatengerben kígyózó ösvény, ahol jó eséllyel hallja a túrázó, a havasok rágcsálói, a mormoták visító hangját, amellyel jelzik egymásnak közeledésünket. A főgerincről rálátunk majd a Retyezát-hegység kakukktojása, a Kis-Retyezát vonulatára, amely földtanilag elkülönül a hegység többi részétől, mivel itt már a mészkő a domináns kőzet.

A Retyezát “komor” éles sziklagerinceivel ellentétben, a Kis-Retyezát gerincét gyönyörű, gömbölyded fehér mészkősziklák ékesítik.

Retyezát

Túrák nehézségei:
Közepesen nehéz magashegyi túra, ezért átlagos erőnléttel teljesíthető. Ha nem sportolsz rendszeresen, akkor érdemes a túra előtt kicsit edzeni (pl. futni). Ha tériszonyod szokott lenni, akkor nem ajánljuk a túrát, mert helyenként meredek sziklás ösvényen kell kimászni. Az éghajlat jellegzetes magashegységi: a hőmérséklet jóval alacsonyabb mint a városban, és gyakran előfordul köd vagy eső.

A Bukura-nyereg, háttérben a Bukura-tó

A   Retyezátban   járva, túrázva még érdemes lehet felkeresni az Őraljaboldogfalvai templomot is és  a Lolája-vízesést, Kolcvárat és Vajdahunyad várát. A közelben fekvő  Páringi-hegységben pedig a Szászsebes és Novaci között a DN67C főút a Transalpina , az ami csodálatos élménnyel, emlékekkel és fotókkal gazdagíthatja az arra autózó turistát.

A Retyezát térképen:

A legjobb helyeket Erdélyben a térképünkön találod:

https://youtu.be/NQ7uHtc1BSw

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …