Szászfehéregyháza

Szászfehéregyháza

Szászfehéregyháza (románul Viscri) falu Brassó megyében. A falu 422 lakosából 8 magyar (2011). Eredetileg székely, majd évszázadokig szász, napjainkban már zömében román ajkú település Szászbudától mintegy hét kilométerre, délnyugatra, Segesvártól 42 km-re délkeletre fekszik. A forgalmas utaktól meglehetősen távol eső, a szászföldi dombok közt megbúvó falu két irányból: a már említett Szászbuda (Bunesti), illetve a Kőhalommal szomszédos Garat (Dácia) nevű település felől közelíthető meg. Mindkét irányból tengelytörő, rossz útra számítsanak.

Szászfehéregyháza

1100 körül székelyek laktak itt a Magyar Királyság délkeleti határainak védelmére. Száz évvel később, amikor a Keleti-Kárpátok lábaihoz költöztették őket, helyükre szászokat hoztak. Ők a piciny, örökölt kápolna köré valóságos erődöt emeltek. Hét torony emelkedik ki a fehér falgyűrűből. A legrégebbi a hatalmas templomtorony. 2,3 m vastag falai a XIII. században épültek. A kaputoronyban, amely egyben a vár bejárata is, található a harang. Az átlagban 5-7 méter magas ovális falak a XII században épültek.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

 

Szászfehéregyháza

A fehérre meszelt (innen a neve), faerkélyes tornyokkal erősített várfallal körbevett templom egyik legszebb ilyen jellegű építménye Erdélynek. Különleges szépségének a Nyugat-európai turisták körében is egyre nagyobb a híre. Mi több, egyre több francia és német filmkészítő stáb is a szászfehéregyházi erődtemplomot választja reklám- vagy történelmi jellegű filmjének forgatási helyszínéül.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Szászfehéregyháza

A középkori hangulatot árasztó épületegyüttes híre Angliába is eljutott. Mindenesetre 1998-as erdélyi körútja során Károly, angol trónörökös is felkereste. A szászfehéregyházi erődtemplom az UNESCO védelme alatt áll. Az elszigetelt település a figyelem középpontjába került, hiszen itt vett házat Charles herceg, és egyben fő támogatója lett a szász falvak megmentéséért harcoló alapítványnak.

Szászfehéregyháza

A közelben ajánljuk még:
Fogaras városa
Mese
Homoróddaróc
Kőhalom vára
Szászkézd
Segesvár
Székelyderzs

Szászfehéregyháza

Szászfehéregyháza térképen:

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

forrás: szaszandras.info, welcometoromania.ro

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …