Várak, hegyek, szurdokok, Erdélyi kalandtúra.

KINEK AJÁNLJUK A KIRÁNDULÁSAINKAT?

Azokhoz szólunk, akik már unják a buszos körutazásokat, a városokat, a tömegturizmust és szeretnék közelebbről megismerni a Kárpátokat! Jó helyen jársz, ha nem csak az a felszín érdekel, amit már mindenki ismer és ha szereted a kalandokat. Akkor, ha meg akarod érezni, milyen az erdei friss fenyőillat, mekkora élmény letekinteni a világra egy hágóról. Tarts velünk, ha kipróbálnád azt, hogy milyen saját magad szedni az érett hegyi áfonyát, málnát, vagy kezet szeretnél fogni egy igazi juhásszal, aki általában friss sajttal és ordával kínál. Mi a Kárpátok azon részeire kalauzoljuk el az aktív pihenésre vágyókat, ahol ezekkel az élményekkel találkozhatnak.
Erdélyt, Székelyföldet nem lehet 6 nap alatt bejárni, egy hónap is kevés lenne ehhez. Mi viszont kisbusszal utazva Kelet-Magyarországi indulással még is egy kitűnő lehetőséget ajánlunk annak, aki szereti a természetet, várakat, városokat és velünk tartana fotózni, filmezni és élményekkel teli 6 napot szeretne eltölteni a Kárpátok titkos helyein.

Miért éppen minket érdemes velünk jönni?

…mert míg általában az utazási irodák a nyárra, a fő szezonra koncentrálnak, nem ismerik Erdély titkos és csodaszép helyeit, addig mi egész évben járjuk Erdélyt, folyamatosan frissítjük a honlapunkat és a facebookos oldalunkat saját fotóinkkal, filmjeinkkel. Olyan helyismeretre tettünk szert az évek alatt, aminek hála a velünk tartók a szűkös idejüket biztosan jól  ki fogják tudni használni ezen a túrán. Mi a nyári túráinkon nem nagybuszokkal utazunk, ahol személytelenné válsz, hanem kisbuszokkal, amikkel gyorsabban haladhatunk, nem telik le a vezetési idő és nem tart egy wc szünet egy órán keresztül! Velünk adott időn belül sokkal több helyre eljut a kiránduló! Persze ha egy 40-50 fős csoporttal akarsz tartani, akkor készülj fel, hogy 2 nap megy majd el csak az oda-vissza útra! Nekünk nem az a célunk, hogy még 3 nap után sem ismerjünk mindenkit, hanem az, hogy mi is meg tudjuk csodálnunk azt a sok szép várat, völgyet, ahová elviszünk! Fotózni, filmezni szeretnénk mi is és kisbuszainkkal ott állunk meg, ahol akarunk. Mi nem teljesítmény túrára megyünk, az útjaink bárki számára könnyen teljesíthetőek.

Szárkő-hegység

Tudjuk, ezen a kiránduláson is hat napig mindenki meg fog feledkezni arról, hogy honnan is jött, mit hagyott maga mögött, hiszen azokon a csodálatos természet által alkotott helyeken tényleg el lehet felejteni mindent. Egy ilyen különleges, élményekben gazdag kirándulásra hívunk mindenkit, aki szereti a természetet. Sok túraútvonalunkat nem lehet könnyen megtalálni, hiszen azok egyetlen utazási iroda kínálatában sem szerepelnek. Sok helyet mi fedeztünk fel, tettünk ismertté, mint például a Véka-szurdok és a Cserna boltív.

Solymos vára

1. nap: Már az első napon kifelé tartva be tudjuk járni a Máriaradnai bazilikát és három várat (Solymos, Déva, Vajdahunyad)!

Máriaradna, bazilika
Solymos vára
Déva vára
Vajdahunyad vára

2. nap: A második napra is jut a bőséges reggeli után Csernakeresztúrtól úgy egy órára lévő  Véka-szurdokot, a Krivádiai-szurdokot és a Bóli-barlangot keressük fel a Kudzsiri-havasokban. Kirándulunk az “élet bölcsőjénél”  (Fundătura Ponorului).
A Petrozsény-közeli Bóli barlang a 19. század elején igencsak nagy népszerűségnek örvendett, Erdély leglátogatottabb barlangjaként tartották számon. Teraszos barlang, felső szintje csak a barlang alsó szintjében folyó patak áradásakor kerül víz alá; ebben a felső, száraz barlangban cseppkő képződmények is vannak. A barlanggal szemközt emelkedő hegyen kockakövekből összerótt őrhely, Bóli vára állott. A barlangban koncerteket is szoktak tartani, mivel kiváló az akusztikája és összesen 5 híd is található benne és úgy 800 méter hosszú. A Bóli barlang hűs levegője után, érdemes lesz egy műanyag szandált felvenni, mert túránkat az alig másfél kilóméterre lévő Véka-szurdokban folytatjuk! Felejthetetlen élménnyel lehetünk majd így gazdagabb és vízállástól függően még akár a 3 éves gyermekek is önfeledten pancsolhatnak a patak kellemes vízében, amit majd bejárunk.

Véka-szurdok
Krivádiai-szurdok
Bóli-barlang
Az élet bölcsője

3. nap: Egész napos kirándulásra indulunk a Páring-hegységbe. A Zsiec patak szurdokvölgyén keresztül a Transalpina hegyi utat keressük fel és felülről csodálhatjuk meg a Vidra-tavat.

Transzalpina, Páring-hegység

4. nap: A Retyezátba látogatunk el, korán indulnánk a reggeli után, hogy ellátogassunk a Vizek-szája tóhoz (Gura Apelor) A cikkben a filmünk is a víztározónál felvett jelenettel kezdődik. Ezt a víztározót nagyrészt erdészeti út veszi körül, ami sok tekintetben fölülmúlja a Transzfogarasi utat is. Itt igazi vízesésből ihatunk és majd megállunk sokszor megcsodálni a fenséges panorámát. Utána a Retyezát egyik legszebb tengerszemét keressük fel, a Bukura tengerszemet 1990 méter magasan! A bátrabbak felmehetnek a Bukura nyeregre is.

Vizek szája tó
Bukura-tó, Retyezát

5. nap: Algyógyra és Feredőgyógyra látogatunk el, ahol a Algyógyi római fürdőt, a csodálatosan szép Algyógyi-vízesést és az Algyógyi 600-1000 éves református templomokat keressük fel. Felkeressük a Mádai-szorost ahol pisztrángokat is láthatunk a patakban. A közelben megnézzük egy Római kori város maradványait, római kori utat és egy tavertin bányát is. A szállásunk felé tartva pedig megállunk egy sétára Szászvárosban.

Algyógyi vízesés
Római fürdő
Algyógyi 1000 éves körtemplom

A Mádai szorosban mindig sok a pisztráng!

https://www.youtube.com/watch?v=GWY-ITVfg8Q

6. nap: Hazafelé indulunk, de elautózunk a Retyezát északi részére, az általunk elnevezett Piramis kilátóhelyre, ahonnan csodálatos kilátásunk lesz a Hátszegi medencére. Ha lesz rá időnk, akkor a Szárkő-havasok felé vesszük az irányt, Almafatelepen, csodálatos hegyeken-völgyeken keresztül. Úgy 15 kilométert megyünk majd erdészeti úton és egészen 1760 méter magasságig fel tudunk menni kisbuszunkkal a hegytetőn lévő keresztig, ahonnan csodálatos panorámánk lehet a Bánáti medencére és a Szárkő-hegységre.

Piramis-kilátó
Mics-hegy, Szárkő-hegység

 

A kirándulás időpontja:

                            2019.   július 29. – augusztus 3.  

Részvételi díj tartalmaz:  5. éjszakát,  5. reggelit és 5. vacsorát, tehát félpanziós. A 6 napos kirándulás részvételi díja 76 ezer, Ft. gyerekeknek 6 éves kor alatt 33% kedvezmény. A részvételi díj tartalmazza a Debreceni, Szegedi indulást-érkezést, a teljes útiköltséget, ami kisbusszal történik és az idegenvezetés díját is.

A részvételi díj nem tartalmazza a belépődíjakat, fakultatív programok részvételi díját, a biztosítást, az útlemondási biztosítás.

Jelentkezni itt a honlapon, a facebookon, vagy a turak.erdelyben@gmail.com e-mail címen, illetve telefonon lehet: +36706775870

A túrákra, kirándulásokra  feltétlenül szükséges:
– Kényelmes túrabakancs és váltócipő
– Strapabíró túraruha és réteges meleg öltözet (minimum: póló, vékony pulóver és meleg pulóver vagy polárfelső, esőköpeny, kabát (pl. széldzseki)
– Kisebb hátizsák, az egy napos túrákra
Jó ha van:
– Túrabot (részben tehermentesíti a térded)
– Fürdőruha
– Szélnadrág (szeles vagy esős időben melegen tart)*

A legjobb helyeket Erdélyben itt találod a térképünkön:

FPeter Tur Transylvania SRL Cod Unic Inregistrare: 3419966   J5/325/2015
Sediu social: Salonta, Strada Kulin György Nr. 37                           Telefon: +36706775870

Check Also

A Mohoru csúcs felé félúton

A legjobb programok Erdélyben és Székelyföldön!

 Élvezzétek ki a nyár minden percét!  Ha már unjátok a lazsálást, ezek az aktív kikapcsolódáshoz …