A Mézgedi-cseppkőbarlang

…azon hitben élek, hogy bárha a járásunkbani „meziádi” barlangnak eddig ismert terjedelme nem olly jelentékeny mint ezen fentebbieké, mindamellett torkolata, belalakzata, s valóban nagyszerü csepegőkövei olly nevezetes tünemények, mellyek bármelly utas vágyait nemcsak hogy kielégitik, de sőt képzeleten felüli dolgokban is részesititk.” – részlet a Vasárnapi újság-ban megjelent cikkből.

A Mézgedi-cseppkőbarlang

A Mézgedi-cseppkőbarlang Belényestől 22 km-re északra eső Mézged (Meziád) községtől északnyugatra található. Az út bármilyen közúti személyszállító járművel jól járható, főleg nyáron. Az úttól a barlangig húzódó 1,2 km-es, csodálatosan szép szoroson keresztül kezdetben autóval, majd az utolsó 300 méteren gyalogosan közelíthetjük meg.

A Mézgedi-cseppkőbarlang

A 20. század elején még Európa legnagyobb barlangjai közé sorolták. Bár a barlangot már az 1800-as években ismerték és látogatták, csak a 19. század végén, Czárán Gyula által került feltárásra. Ő volt az, aki járhatóvá, látogathatóvá tette, útjelzésekkel, lépcsőkkel látta el, valamint ő készítette róla az első leírást is.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A Mézgedi-cseppkőbarlang

A látogatókat egyaránt lenyűgözik a bejárati nyílás hatalmas méretei, az ezt követő nagyméretű belső terek, a nagyszámú denevérkolóniák és a változatos képződmények. A bejárati kapuzata 16 méter széles és 10 méter magas. Előcsarnoka közel 200 méter hosszú, mely után következik az óriás méretű barlang.

A Mézgedi-cseppkőbarlang

A legnagyobb különlegessége azonban hogy három emelete van, melyek egymás fölött keresztben húzódnak, néhol 20-30 m széles és 15-20 m magas termek jellemzik. E barlangból ered a Meziád-patak is. A barlang két karsztosodási szinten alakult ki, az alsó szint 1,5 km, míg a felső 3,2 km hosszan nyúlik el.

A Mézgedi-cseppkőbarlang

Czárán saját vezetésével és költségén vágott lépcsőfokokat és tette Járhatóvá a 33 m magasságban lévő sziklahidat a Denevér-csarnokon át, a Pálma mellett, a Végzet útján az Ördögnyakig. Számtalan érdekes és különleges képződményre bukkant, melyeknek ötletes neveket adott: Díszterem, Oszlopcsarnok, Keresztelőmedence, Nagy csillár, Mater Dolorosa, Pluto mauzóleuma. A barlang hossza a későbbi feltárásoknak köszönhetően mára már 4774 méter.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A Mézgedi-cseppkőbarlang

A paleolitikumból és a neolitikumból származó nyomok azt mutatják, hogy a barlangban az embereken kívül, állatok is éltek, mint például a barlangi medve. A barlang megfelelő körülményeket biztosít a denevérek hibernálásához,  melyek igen nagyszámú kolóniát alkotnak a Denevérek termében.

A Mézgedi-cseppkőbarlang

Az idegenvezetős túrák kb. 45 percig tartanak, a benti a hőmérséklet 9 – 12°C között van. A barlang csak a barlangi vezetők társaságában látogatható, a jegyvásárlás után, amelynek az ára 15 lej felnőttek és 10 lej gyerekek számára. A túrák indításához a minimális létszám 5 fő.

Fedezd fel Erdély nevezetességeit:

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük