A Boga-völgy

A Boga-völgy
A Boga-völgy

Vasaskőfalváról (Pietroasa) vezet egy szép szorosban a nemrégiben felújított út a Boga völgye fele. A Belényestől mindössze 25 km-re található kis hegyi üdülő-telep a Pádisi karsztfennsíkra való kiindulási pontként vált ismerté, de a hozzá csatlakozó három kis szoros és a vízesései miatt is érdemes felkeresni.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A Boga-völgy
A Köves-Körös

A Pádis fele felvezető út letérője után a kiszélesedő völgyben menedékházak, hétvégi házak sorakoznak. Igen sokan bázisnak választják Bogát, innen indulnak egy vagy több napos túrákkal bejárni a nevezetességeket.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

A Boga-völgye rengeteg látnivalót tartogat a turisták számára. Láthatunk itt egyszer szelíden csobogó, máskor vad vízesések formájában lezúduló patakokat, hatalmas sziklákat, barlangokat és mindezt számtalan szebbnél-szebb gyógynövény teszi még változatosabbá és illatosabbá.

A Háromkirályok vízesés (Gáspár)

A patak mentén kb. 1,5 km hosszan elterülő üdülőtelep minden oldalról magas hegyek szorításában fekszik: nyugatról a Bulz-kő felett húzódó, erdős Hegyek gerince, ill. folytatásában a Juharos-hegy emelkedik, amely a telep felett északon magasodó bihari Nagy-Havashoz kapcsolódik, keletről a közeli Nyisztor-bérc a Csonka-kővel, illetve feljebb a Boga-patak nehezen járható forrásvidéke (Boga-katlan) határolja; a katlan felett a telepre jó kilátást biztosító Boga-kő kilátója áll, alatta a közelben található a kb. 200 méter hosszú Boga-csűr-barlang. A völgybéli sziklák helyenként jó kilátást nyújtanak a környékre.

Az Indián-szikla

https://youtu.be/IpEExG_Hado

A Schmidl vízesés az Oselu patakon található, amely a Boga baloldali mellékvize. A Három király vízesés a Bulbuci völgyön található, amely a Boga patak baloldali mellékvize. A vízesés magassága 40 méter. Három szintje (Gáspár, Menyhárt, Boldizsár) közül a legalsó a legszebb és a leglátogatottabb, hiszen be lehet menni a vízfüggöny mögé. Ennél a lépcsőnél körülbelül 20 m magasságból zuhan alá a víz.

A Schmidl-vízesés

https://youtu.be/fs8OzTaRgtA

Kattints a térképünkre és fedezd fel Erdély legszebb helyeit!

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

One comment

  1. Szabó László

    Köszönöm szepen. Nagyon örömmel nézem a videókat élő közvetítéseket. Nagyon szeretem Erdélyt. Alig várom mikor mehetek újra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük