Gyulafehérvár

Gyulafehérvár

Gyulafehérvár városa a Maros és az Ompoly összefolyásánál emelkedő 230 m magas fennsíkon fekszik Romániában, Erdélyben, Fehér megye székhelyeként. Erdély ősi történelmi fővárosa, az Erdélyi Fejedelemség fővárosa is volt,  a román ortodox egyház erdélyi székvárosa.

Gyulafehérvár

Neve onnan ered, hogy a fehér mészkőből épült római kori falmaradványok alapján az itt letelepedő szlávok Belgrádnak (= Fehérvárnak) nevezték el, ezért a várost régen a románok is Bălgradnak hívták.

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

Gyulafehérvár

Már a vaskorban földvár állt itt, ahová a rómaiak később castrumot építettek. A vár már 997-ben létezett: I. István a vár egyik kapujára szegeztette ki Koppány testének egy darabját. Első okleveles említése azonban csak 1232-ben tűnik fel. Erdélyt már a magyar államalapítástól kezdve innen kormányozták mint különálló egységet, itt székelt az erdélyi vajda.

Gyulafehérvár

A gyulafehérvári vár úgynevezett Vauban-típusú, csillagszerű bástyákkal ellátott barokk vár, azonban csak idővel kapta meg ezt a végső formáját. A jelenleg is látható vár a harmadik ezen a helyen, az építkezés legfontosabb momentumai különböző korokhoz fűződnek.

Gyulafehérvár

A székesegyház előtt végzett ásatások során találták meg Erdély legrégebbi templomát. A 10. századi épület alapjait a főkaputól pár tíz méterre tárták fel, melyet valószínűleg 1050-ben, a székesegyház építésének elkezdésekor lebontottak. Emellett pénzérméket is találtak a föld alatt.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Pár évvel ezelőtt fejeztek be egy hosszabb felújítási folyamatot, aminek köszönhetően Erdély legkedveltebb látványosságainak egyike. Érdekes azt is megfigyelni, hogy a várfalak között hogyan férnek meg egymás mellett a román és a magyar közösség számára nagyon jelentős intézmények. Talán a legemlékezetesebb azon a ponton állni, ahol az egyik oldalon a Szent István által alapított erdélyi római katolikus püspökség székhelye, a Szent Mihály-székesegyház tornyosul, a másik oldalon pedig az 1922-ben, neobizánci stílusban épített ortodox katedrális.

Gyulafehérvár

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

De itt található még többek között a római katolikus püspöki palota, a teológia, a Batthyáneum, a római katolikus lelkészek bentlakása, a Bethlen Gábor által alapított egykori kollégium, az ortodox egyház püspöksége, egyetem, tiszti kaszinó, kaszárnya, és az Egyesülés Múzeum.

Gyulafehérvár

Püspökök és fejedelmek síremlékeit őrzi, többek között itt nyugszik Hunyadi János, öccse, az ifj. János, Hunyadi László, Bocskai István, Bethlen Gábor, I. Rákóczi György, és itt található János Zsigmond és édesanyja, Izabella királyné szarkofágja is, valamint Márton Áron síremléke.

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük