A Peles-kastély

Peleş-kastély  Romániában, nem Erdély területén,  Sinaia településen található. I. Károly román király építette 1873 és 1914 között. A 20. századi Európának az egyik legfontosabb műemléke. Brassótól 44 kilométerre fekszik

A Peles-kastély

Az építészeknek hatalmas feladattal kellett megbirkózniuk, hiszen területrendezést is kellett végezniük egy olyan mostoha környezetben, mint a Déli-Kárpátok vonulata. 300 munkás két évig rendezte a terepet az építkezés megkezdése előtt, hogy megfelelőek legyenek a körülmények. 

Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az applikációnkat:  
Erdély applikáció

A Peles-kastély

A kastély elhelyezkedése nem véletlenszerű. Nem messze innen húzódik az akkori Románia és az Osztrák–Magyar Monarchia határa. Az uralkodó elképzelése szerint, ha Erdély egyesült volna a Román Királysággal, akkor a kastély pont az ország szívében helyezkedett volna el.

A Peles-kastély

A kastély érdekessége, hogy az adott kor technikai fejlettségéhez képest nagyon modern épületgépészeti elemekkel rendelkezett: az előcsarnok elektromotor által mozgatható üveg födémje, központi fűtés, szellőzőrendszer, színi előadóterme is van, színpaddal és királyi páhollyal. A kastély 160 szobával, több bejárattal, valamit több belső lépcsővel büszkélkedik. A kastély központi tornyának magassága 66 méter.

A Peles-kastély

A kastély felépítése után egyre fontosabb szerepet töltött be, és a királyi család nyári rezidenciája lett. Több fontos politikai döntés helyszínéül is szolgált, vendégül látta a kor híres személyiségeit, írókat, zenészeket, uralkodókat. A kastély 1953 óta múzeumként üzemel, de Ceaușescu utasítására 1975-ben bezárták, és a nagyközönség legközelebb 1989 után látogathatta újra.

Rendelje meg Ön is magazinjainkat!

Díszterem egy hatalmas méretekkel rendelkező terem diófa burkolattal, domborműves tapétával és szobrokkal. A mozgatható üvegtető, melyet elektromotorral vagy kézi erővel lehet mozgatni, egy igazi meglepetéselem volt a király látogatói számára, akik innen kémlelhették a csillagokat meleg nyári éjszakákon.

A Peles-kastély

Királyi könyvtár leginkább a könyvek szerelmeseit fogja meg, könnyritkaságaival, de az egyszerű látogató számára is tartogat meglepetést egy rejtett ajtó formájában, amely egy titkos folyosórendszert rejt, melyen keresztül a király eljuthatott a kastély különböző termeibe.

A Királyi könyvtár

Fegyvertermek több mint 4000 elemet rejtenek, úgy az európai, mint keleti kultúrákból. A fegyvertermek legértékesebb darabjai a 16-17. századból származó német páncélzatok, valamint egy teljes ló és lovas páncélzat, ami egyedülálló Romániában.

Fegyverterem

Zene termet Erzsébet királyné kérésére rendezték be. A teremben található bútorzat a karputalai maharadzsa ajándéka.

Zeneterem

Az Ebédlő, az első emeleten kapott helyet. Az ebédlő bútorzata 18. századi rusztikus Bretagne-i stílusú és egy nagy értékű ezüst evőeszköz kiállításnak ad helyet.

Az ebédlő

Török szalon egy török edénygyűjteménynek biztosít helyet.

A Török szalon

Ismerd meg Erdély nevezetességeit:

Check Also

Gyimesi sajt, túró

Amíg a tanult, diplomás emberek előrébb vitték az országot, addig a „buta paraszt” mit csinált?

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük